De minst betrouwbare harde schijven volgens Backblaze

harde schijf

Backblaze publiceert opnieuw betrouwbaarheidscijfers voor de harde schijven in zijn datacenters. Seagate-drives komen er naar goede gewoonte het slechtst uit, al blijft Backblaze inzetten op drives die niet bedoeld zijn voor datacenteromgevingen.

Backblaze plaatst de betrouwbaarheidscijfers voor de harde schijven in zijn datacenters voor het recentste kwartaal online. De cijfers tonen hoeveel HDD’s Backblaze gebruikt van een specifiek model, en hoeveel er daarvan gesneuveld zijn. Een drive met slechte sectoren of een exemplaar dat uit een RAID-configuratie valt, wordt als stuk bestempeld.

Desktopschijven

Backblaze heeft de gewoonte de cijfers ongeveer ieder kwartaal te delen. Ze geven enerzijds een inzicht in de betrouwbaarheid van drives, maar moeten anderzijds met een flinke korrel zout worden genomen. De datacenters van het bedrijf maken immers in hoofdzaak gebruik van harde schijven van Seagate die niet voor dat doeleinde gemaakt werden. Seagate-drives voor datacenters leven onder de Exos-noemer. Backblaze installeerde echter tienduizende Barracuda-HDD’s in zijn servers. Barracuda-schijven zijn Seagates instapdrives, gemaakt voor gebruik in desktops. In principe zijn ze zelfs niet geschikt voor gebruik in een NAS, laat staan een professioneel datacenter.

Dat weerspiegelt zich in de betrouwbaarheidscijfers. De ST12000DM0007 en de ST4000DM000 komen als het minst betrouwbaar uit de bus met failure rates op jaarbasis van respectievelijk 2,3 en 2,67 procent. Achter die codenamen schuilen de Seagate Barracuda 12 TB en 4 TB. Het 12 TB-model is op z’n minst een pro-drive, de 4 TB-schijf is een instapmodel voor consumentendesktops.

Enterprise-HGST

De cijfers zien er erg slecht uit voor Seagate vergeleken met de HGST-drives die in de datacenters draaien. Geen daarvan heeft een failure rate van meer dan één procent. Kijk je naar de details, dan is dat logisch. Van HGST gebruikt Backblaze immers wel schijven van enterprise-niveau. HGTST-schijven zijn trouwens oudere exemplaren. Western Digital, dat de drives bouwt, is momenteel bezig met die merknaam uit te faseren.

De cijfers zeggen dus minder over de betrouwbaarheid van een schijf en meer over het belang van een juiste tool voor de job. Desktopdrives zijn niet gemaakt om aan de hitte, trillingen en werklast van een datacenter te weerstaan. Binnenin ontbreekt de hardware om de trillingen te mitigeren en de firmware is niet gebouwd om bijvoorbeeld toegang door meerdere gebruikers te ondersteunen. Met dat in het achterhoofd vallen de failure rates van de Barracuda’s best mee.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home