Het nieuwe Antwerpse datacenter van Datacenter United heeft een Tier IV-certificaat gekregen van net Uptime Institute. Zo wordt het datacenter in één klap het veiligste in België.
Tier IV benadrukt vooral de veiligheid ten opzichte van externe factoren zoals fysieke beveiliging en beschikbaarheid van data. Die laatste heeft een zekerheidspercentage van zo goed als 100 procent (99.995 procent uptime/beschikbaarheid en slechts 26.3 minuten downtime per jaar).
Datacenter United heeft een Tier IV constructed facility-certificaat ontvangen van het Amerikaanse Uptime Institute. Het bedrijf stond sinds het voorjaar van 2021 al op de radar van het instituut en ontving toen een Tier IV design-certificaat. Op dat moment was het datacenter nog niet gebouwd. Het nieuwe certificaat bevestigt dan ook enkel dat de infrastructuur en voorzieningen inderdaad gebouwd zijn volgens de richtlijnen voor dit certificaat te verkrijgen.
Meer interesse in datacenters
In Europa zijn er maar een paar datacenters die dit hoge niveau van service en veiligheid kunnen garanderen. De nood aan deze graad van beveiliging is dan ook niet zo groot dat alle aanbieders een Tier IV-certificaat in de wacht willen slepen. Wat daar ook in meespeelt, is de hogere prijs voor alle betrokken partijen. De bijkomende redundantie en beveiliging vergroot immers de investering voor een partij als Datacenter United. Een Tier III-datacenter heeft ook veel redundante systemen en biedt een uptime van 99,982 procent per jaar. Dat vertaalt zich in minder dan 1,6 uur downtime, nog steeds een net cijfer voor een lagere investeringskost.
Friso Haringsma, CEO van Datacenter United, legt uit welke partijen wel baat hebben bij een Tier IV-certificaat: “Hoe hoger de garanties op de infrastructuurlaag, hoe meer garanties we aan de eindgebruikers kunnen bieden. Dat is van groot belang voor de grotere cloud- en telco-providers, maar ook voor bedrijven met een grote zichtbaarheid op de markt zoals e-commerce platforms, of bedrijven die met kritieke datanetwerken zoals overheden, zorgverleners, banken en militaire organisaties.”
Waar wel grote interesse in is, zijn datacenters in het algemeen. De coronacrisis heeft de vraag naar extra bandbreedte namelijk een impuls gegeven. Lokale IT-ruimtes worden bovendien steeds vaker uitbesteed aan derden.
lees ook