Biomemory komt met primeur: eerste commerciële DNA-kaarten

Biomemory DNA Card

Biomemory introduceert geheugenkaarten gebaseerd op DNA. Die kaarten moeten op termijn een duurzaam alternatief bieden voor bestaande opslagmedia.

De Franse start-up Biomemory introduceerde vandaag de baanbrekende DNA-geheugenkaarten. Dit zijn opslagkaarten in de vorm van een creditkaart die gebaseerd zijn op het moleculaire mechanisme. Hoewel de opslag van één kilobyte aan tekstgegevens beperkt is, tonen de kaarten het potentieel aan van deze techniek in de wereld van dataopslag.

Moleculair mechanisme

De exponentiële groei van big data in de wereld vraagt om nieuwe technieken. Anders dan de traditionele digitale opslagformaten, waaronder flash drives en HDD’s, waar informatie wordt opgeslagen op basis van elektromagnetische signalen, maakt de nieuwe DNA-kaart gebruik van een moleculair mechanisme. Dit is een techniek waarbij informatie wordt weergegeven door nucleotiden: kleine organische moleculen die de basisbouwstenen van DNA vormen.

Mijlpaal in evolutie van DNA-dataopslag

Hoewel de capaciteit van één kilobyte aan tekstgegevens eerder beperkt is, heeft deze DNA-kaart een nieuwe mijlpaal bereikt. De nieuwe kaarten zouden op dit moment een levensduur hebben van 150 jaar, en de ambitie is om dat te verhogen naar 1000 en zelfs 10.000 jaar. De DNA-cards zijn mogelijk een duurzaam alternatief voor traditionele datacenters die veel energie en fysieke ruimte innemen.

Privé  -en professioneel gebruik

Op termijn wil het bedrijf de capaciteit van de DNA-Card uitbreiden zodat ook familiefoto’s en audio- en videobestanden opgeslagen kunnen worden. Daarnaast tonen ook bedrijven interesse en zien ze het potentieel van deze kaarten. Zo willen beleggers het bijvoorbeeld inzetten om privésleutels van hun digitale portemonnees veilig in op te slagen. 

Uitdagingen

DNA-opslag als technologie is al enkele jaren bekend. Echter, één van de grootste uitdagingen is het toegankelijk maken van de gecodeerde informatie, die momenteel nog niet eenvoudig te decoderen is. Momenteel werkt Biomemory samen met het laboratorium Eurofins Genomics om de gegevens van de DNA-kaarten op te halen. Het bedrijf streeft ernaar om dit proces in de toekomst te vereenvoudigen en zo beschikbaar te stellen voor het grote publiek.

Biomemory plakt voor het eerst ook een prijs op zijn DNA-kaarten: duizend euro per stuk. Dat is wel een flinke prijs voor een kilobyte aan opslag, ondanks die hierboven vermelde voordelen. De Franse start-up mikt op een publieke lancering tegen 2026. Geïnteresseerden kunnen zich nu al op de wachtlijst laten zetten.


Dit artikel verscheen origineel op 5 december 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home