Tape-opslag blijft populair, verkoop van harde schijven crasht

LTO tape

Het aantal verkocht harde schijven halveerde bijna in 2022. Daar tegenover staat een sterke groei van tape-opslag met tot 2027 een verwachte jaarlijkse groei van 21 procent.

Volgens data van Trendfocus steeg de verkoop van LTO-tapes (Linear Tape Open) in 2022 met 14 procent jaar op jaar naar 79,3 exabyte. Naar verwachting zal de capaciteit van tape drives blijven groeien de komende jaren met een gemiddelde van 21 procent tot 2027, goed voor 207,1 exabyte. Voor wie twijfelt: 1 exabyte is evenveel als 1.000.000 terabyte.

De groei van tape drives wordt gedreven door datacenters in de cloud voor archieven die amper worden geraadpleegd. Aangezien de vraag naar data elk jaar toeneemt, blijft de markt voor tape drives interessant. LTO-tapes vormen de goedkoopste oplossing om data te bewaren. Een tape-cartridge kan vandaag tot 580 TB aan data bewaren, bijna 30 keer meer dan een klassieke harde schijf. Daar tegenover staat een veel lagere snelheid omdat tape enkel sequentieel kan lezen of schrijven.

Waar LTO-tapes booming business blijven, moeten fabrikanten van harde schijven incasseren. De trend is al langer zichtbaar binnen de consumentenmarkt, maar nu daalt de vraag voor het eerst ook in datacenters. Volgens Trendfocus is dat laatste nog nooit eerder gebeurd. In totaal werden er tussen de 35,2 en 36,4 miljoen harde schijven verscheept in 2022, ruim 40 procent minder dan in 2021.

lees ook

Kost opslag daalt richting één cent per gigabyte

In exabytes daalde het verscheepte harde schijfvolume naar 165 tot 170 exabyte, 30 procent minder dan in 2021. Met zo’n forse daling valt het af te wachten hoe 2023 zal evolueren voor opslagfabrikanten. Wie business doet binnen LTO-tapes, kan daarentegen op twee oren slapen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home