Belgische slimme armband faciliteert social distancing op werkvloer

Het Antwerpse Rombit lanceert een slimme armband die werknemers helpt om op 1,5 meter afstand van elkaar te blijven. Bovendien helpt de armband met contact tracing wanneer iemand toch besmet raakt. Het Antwerpse havenbedrijf lanceert alvast een proefproject.

Rombit lanceert een variatie op zijn Romware ONE-wearable die als doel heeft om veilig werken tijdens de coronapandemie te faciliteren. De Romware Covid Radius laat werkgevers en werknemers toe om de afstandsvoorschriften van de overheid om de werkvloer na te leven.

Industriële toepassingen

De Romware ONE had al een heleboel veiligheidsfuncties aan boord voor werknemers in bijvoorbeeld fabrieken, magazijnen en bouwwerven. De armband voorzag onder andere toegangscontrole, een SOS-functie, een alarmsignaal wanneer een voertuig nadert, en een lokalisatiesysteem bij een incident. Het ding werkt zonder internetverbinding, wat de uitrol in een industriële context eenvoudiger maakt. Rombit breidt die functionaliteit nu uit met een detectiesysteem dat nauwkeurig de afstand tot andere werknemers in het oog houdt.

De armband kijkt naar de nabijheid van andere armbanden aan de hand van een lokaal signaal en maakt dus geen gebruik van geolocatie. Dat is nauwkeuriger, zeker binnenshuis, maar lost ook privacyproblemen op. Er worden immers geen locatiedata van werknemers gedeeld met de werkgever. “Smartphone-applicaties hebben een grotere foutenmarge, wat leidt tot misleidende resultaten”, klinkt het. “Bovendien zijn telefoons vaak niet bruikbaar in een industriële context.”

Werking

Komen twee werknemers te dicht bij elkaar, dan geeft de armband een waarschuwing. Bovendien houdt de wearable bij welke andere armbanden al in de buurt passeren. Dat maakt contact tracing eenvoudiger wanneer er toch iemand besmet raakt met het coronavirus. Zo is het meteen mogelijk om na te kijken welke werknemers er met de besmette persoon in aanraking zijn gekomen.

Rombit toont met het toestel aan dat geotracking niet noodzakelijk is om zowel social distancing als contact tracing te faciliteren. Dat ligt in lijn met eerdere aanbevelingen van de EU. Een toolkit met betrekking tot de toekomst van de coronamaatregelen in de lidstaten bevatte al de suggestie dat locatietracking geen goede oplossing is, aangezien dat grote privacyproblemen met zich meebrengt en bovendien minder accuraat is. Google en Apple werken samen aan een vergelijkbaar systeem waarbij telefoons aan de hand van Bluetooth kunnen zien welke andere toestellen er in de buurt zijn, om zo contact tracing mogelijk te maken. Opnieuw speelt de exacte locatie van een toestel hier geen rol.

Tests en beschikbaarheid

De ontwikkeling van de oplossing geeft gevolg aan de oproep van de taskforce Vlaanderen Helemaal Digitaal, waarbij gezocht wordt naar digitale oplossingen om de economie tijdens de coronapandemie te ondersteunen. Het Antwerpse havenbedrijf gaat als eerste aan de start met de armbanden in een proefproject. Vanaf mei zijn de wearables in beperkte oplage beschikbaar en Rombit hoopt snel daarna grote volumes aan te bieden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home