België mist Europese deadline voor 5G-veiling

mobiele antenne 5G

Door het aanhoudend uitstel van de veiling van radiospectrum voor 5G heeft ons land nu ook een Europese deadline gemist. De vertraging brengt bovendien economische risico’s met zich mee.

België wilde in 2018 koploper worden op het gebied van 5G door meteen al het nodige spectrum te veilen. Zo konden telecomproviders meteen aan de slag met de bouw van hun netwerk via de juiste radiofrequenties. Die veilig is echter nooit doorgegaan. Aan de grond van die mislukking lag een ordinaire politieke centenkwestie. De deelstaten wilden een groter deel van de koek omdat 5G volgens hen voor een groot deel voor mediaconsumptie dient, wat hun bevoegdheid is. De Federale overheid ziet dat anders.

Gemiste deadline

Hoewel het perfect mogelijk was om het spectrum te veilen en de verdeelsleutel achteraf te bepalen, is het onze politici niet gelukt om daarover akkoord te raken. Resultaat: geen veiling en dus geen spectrum voor operatoren om mee aan de slag te gaan. Niet veel later viel de regering en intussen hebben we nog steeds geen echte nieuwe. Zo blijft ook de veiling uit. Op die manier is ons land erin geslaagd om van de kopgroep naar de staart van het peloton te sukkelen en zo zelfs een Europese deadline te missen.

Lees ook: Uitsluiting Huawei van 5G-uitrol kost België tot 2,5 miljard euro

Europa heeft zijn lidstaten in 2017 immers deadlines opgelegd voor de veiling van het spectrum. De EU ziet twee categorieën: de lagere golflengtes voor langeafstandscommunicatie, en de hogere voor snellere verbindingen en dekking in steden. De Unie besliste dat iedere lidstaat de lage frequentiebanden voor 30 juni moest veilen, wat in ons land niet gelukt is. De hogere frequenties moeten voor het einde van dit jaar onder de hamer en ook dat is onrealistisch.

Economische schade

De Europese commissie gaf al aan bezorgd te zijn over de 5G-veiling in ons land. Dat schrijft De Tijd. In theorie kan Europa ons land nu in gebreke stellen al is dat niet het grootste risico. Veel erger is wat we onszelf op concurrentieel en economisch vlak aandoen. Onze buurlanden gaan al wel aan de slag met 5G waardoor ons land een achterstand oploopt. Zo kunnen onze bedrijven geen expertise ontwikkelen met 5G-toepassingen en zijn het onze buurlanden waar de innovatie zal plaatsvinden.

Eerder onderzoek toonde al aan hoe nefast de vertraagde uitrol van 5G kan zijn. Ons land loopt het risico om miljarden euro’s aan economische groei te mislopen. Het pijnlijke aan de hele zaak is dat er geen enkele goede reden is voor deze achterstand. Het probleem origineert exclusief bij politici wiens job het is dergelijke scenario’s net te voorkomen.

Er is geen praktische reden die ons land er van weerhoudt om zich wel als koploper te profileren. Integendeel: providers zoals Proximus en Orange staan te springen om de innovatiekraan open te draaien. Het BIPT van zijn kant doet wat het kan door spectrum tijdelijk beschikbaar te stellen. Helaas ziet het er niet naar uit dat deze gemiste deadline de trieste situatie zal versnellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home