Atos-supercomputer Joliot-Curie bereikt 22 petaflops in 2020

Joliot-Curie

Joliot-Curie, een door Atos ontwikkelde supercomputer met een capaciteit van 9,4 petaflops, is maandag officieel in gebruik genomen. In 2020 bereikt Joliot-Curie volgens Atos een piekvermogen van 22 petaflops. Het wordt daarmee de meest krachtige Franse supercomputer voor wetenschappelijk onderzoek. 

Joliot-Curie wordt gebruikt voor zowel Frans als Europees onderzoek in meer dan twaalf zeer diverse gebieden. Een aantal daarvan zijn klimaat, astrofysica en geofysica, biologie, moleculaire dynamica en materiaaleigenschappen. In de nabije toekomst wordt Joliot-Curie ook toegepast voor genoomonderzoek en neurowetenschap, aldus Atos.

De voor de Franse nationale high-performance-computing-organisatie (GENCI) ontwikkelde supercomputer staat in het Very Large Computing Center (TGCC) in Bruyéres-le-Châtel, waar François Jacq, CEA Chairman, Thierry Breton, Atos CEO en Philippe Lavocat, CEO van GENCI afgelopen maandag de officiële onthulling op zich namen. TGCC is een groot computercentrum, dat zich wijdt aan zeer performante informatica op wetenschappelijk gebied.

75.000 pc’s

De supercomputer heeft 4,5 keer meer computercapaciteit vergeleken met zijn voorganger, Curie. Bovendien verbruikt Joliot-Curie bijna de helft minder aan stroom. De rekenkracht is gelijk aan 75.000 desktopcomputers en de RAM-capaciteit tikt 400 terabytes aan. De gegevensopslagcapaciteit betreft 5 petabyte met een bandbreedte van 300 GB/s, externe gegevensvisualisatie en virtualisatiediensten. 

Dit alles maakt van Joliot-Curie een uitgebalanceerde machine. Het voldoet aan de behoeften voor grootschalige computersimulaties en  het verwerken van grote hoeveelheden gegenereerde gegevens. Als in 2020 zijn rekenkracht met 22 petaflops meer dan verdubbeld wordt – gelijk aan 22 miljoen miljard bewerkingen per seconde – is het meteen de meest krachtige onderzoekssupercomputer van Frankrijk. Europees neemt Joliot-Curie dan de derde positie in. Met de huidige 9,4 petaflops staat Joliot-Curie in Frankrijk nu op de derde plaats, vlak achter Tera-1000-2 en de nummer één, Pangea.

Volgens Atos zal de supercomputer ook na 2020 zijn kracht blijven vergroten om gelijke tred te houden met de internationale race naar exascale, een rekenkracht van één miljard miljard operaties per seconde. Het betreft in deze een strategische doelstelling voor het concurrentievermogen van belanghebbenden in de digitale economie.

Frédéric Joliot en Iréne Curie

De supercomputer Joliot-Curie is vernoemd naar het Franse echtpaar Frédéric Joliot en Iréne Curie, die in 1935 gezamenlijk de Nobelprijs voor de Scheikunde kregen voor hun ontdekking van kunstmatige radioactiviteit.

Gerelateerd: HPE-supercomputer terug op aarde na ruimte-experiment

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home