Arm toont toegkomst van Neoverse-datacenterchips

Arm wil een belangrijke rol spelen in de integratie van de ARM-architectuur in servers en toont daarom zijn toekomstvisie. Die neemt de vorm aan van een roadmap voor de Neoverse-processors.

Arm, dat eigenaar is van de intellectuele eigendom rond de ARM-architectuur, toont waar het naartoe wil met zijn Neoverse-processors. Neoverse is de naam voor CPU-designs gericht op servers en HPC-toepassingen. De line-up staat naast die andere grote familie, Cortex, voor de mobiele toepassingen.

Arm wil zich heel graag positioneren als een toonaangevende speler in de integratie van ARM in serverland. De kaarten daarvoor zijn goed geschud. AWS boekt vandaag het meeste succes met ARM-gebaseerde servers dankzij de eigen Graviton-chips. Die werden weliswaar in house ontwikkeld, maar dat gebeurde wel rond de Neoverse-designs van Arm.

Neoverse V2

De belangrijkste aankondiging van Arm is nu Neoverse V2, codenaam Demeter. Die chip moet uitblinken in prestaties per thread voor toepassingen in cloud en HPC. Stroomefficiëntie speelt weinig verrassend een belangrijke rol. ARM-chips tonen zich traditioneel een stuk zuiniger dan x86-alternatieven voor tal van populaire workloads.

Verschillende partners van Arm werken al met Neoverse V2, waaronder Nvidia dat het design als basis gebruikt voor zijn eerder aangekondigde Grace-processor (of Grace Superchip in Nvidia-marketingtaal).

N- en E-reeks

De Neoverse-roadmap toont drie duidelijke families: de V-reeks, de N-reeks en de E-reeks. De eerste is gericht op zoveel mogelijk pk’s aan een zo laag mogelijke totale kost voor de eigenaar. Neoverse V2 past daarin. Ergens na 2023 verschijnt dan ‘V-Next’, codenaam Poseidon, dat PCIe 6 zal ondersteunen.

Aan de andere familie is de N-reeks. Daar staan efficiënte prestaties centraal. Het Neoverse N2-platform. De E-reeks tot slot bouwt voort op de zuinige Cortex-designs. Throughput is daar prioritair boven prestaties. Arm werkt aan designs die Neoverse-CPU’s en zuinige Cortex-processors combineren tot één geheel.

Strubbelingen

Arm kan wel wat goed en prestatiegericht nieuws gebruiken. Het bedrijf kwam de laatste maanden vooral in het nieuws omwille van strubbelingen. Zo sleept het zijn topklant Qualcomm voor de rechter omdat die de licenties rond serverchips niet juist zou interpreteren. Die rechtszaak lijkt erop gericht de superioriteit van Neoverse via een alternatieve route te garanderen. Verder is er natuurlijk de mislukte overname door Nvidia en de onzekere toekomst voor Arm die daaruit voortkomt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home