AWS lanceert Graviton 3E-processor voor HPC-workloads samen met Nitro v5

aws

Amazon Web Services introduceert een nieuwe ARM-gebaseerde processor. De Graviton 3E-chip moet vooral HPC-workloads ondersteunen. Ook rond Nitro zijn er nieuwigheden.

AWS introduceert een variant op zijn bestaande Graviton 3-processors: de Graviton 3E. Die chip is net als andere Graviton-CPU’s gebouwd op de ARM-architectuur en werd ontwikkeld door Amazon zelf. In bepaalde vectorgebaseerde workloads zou de chip tot 35 procent beter presteren dan zijn voorganger.

Gericht op meer rekenkracht

AWS wil Graviton 3E inzetten in instances waar rekenkracht centraal staat. De cloudgigant kondigt alvast nieuwe EC2-instances aan. De eerste nieuwkomer heet Hpc7G en is configureerbaar met tot 64 vCPU’s en tot 128 GiB aan geheugen. Daarnaast introduceert AWS de g7gn-instances voor meer netwerkspecifieke taken. Wil je HPC-workloads op de Graviton 3E-processors loslagen, dan moet je nog wel even geduld hebben. De instances komen pas vanaf begin 2023 beschikbaar.

Verder kondigt AWS een nieuwe versie van Nitro aan. Nitro is in essentie een hardwarematige hypervisor die bijkomende beveiligingstaken vervult en de processor ontlast. Nitro v5 is de efficiëntste versie tot nu toe, met tot 40 procent betere pk’s per watt. Daartoe werd de Nitro-chip zelf vernieuwd. Die heeft voortaan dubbel zoveel transistors.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home