5G-netwerk-as-a-Service van AWS botst tegen Belgische licentievoorwaarden

Geen 5G zonder vergunning

AWS introduceert met Private 5G een baanbrekende dienst voor de uitrol van 5G-netwerken bij bedrijven. De oplossing moet ook naar Europa en België komen, al is het onduidelijk hoe de cloudreus zich aan de lokale licentieregels kan houden.

Op Re:Invent kondigd AWS-CEO Adam Selipsky een best baanbrekende dienst aan: Private 5G. Daarmee wil de cloudreus bedrijven helpen om eigen 5G-netwerken uit te rollen. Private 5G-netwerken nemen de rol over van een uitgestrekt wifi-netwerk en bieden een hogere betrouwbaarheid en een beter bereik. De implementatie ervan is vooral relevant voor organisaties met grote eigen campussen met binnen- en buitenruimtes, zoals fabriekssites.

Gestroomlijnd en betaalbaar

Een eigen 5G-netwerk uitrollen is echter een complexe en kostelijke affaire. Daar hoopt AWS met Private 5G verandering in te brengen. De dienst brengt het gemak van de cloud naar de uitrol van de netwerken. Als klant ga je naar een portaalsite, daar geef je aan hoeveel apparatuur je nodig hebt, en AWS stuurt vervolgens alle hardware naar je bedrijfsvoordeur.

Zodra de apparatuur is geleverd, kan je die zelf in het stopcontact steken. Het 5G-netwerk configureert zichzelf vervolgens automatisch, waarna je het kan beheren via het cloudportaal. Betalen doe je net als bij de clouddiensten van AWS op basis van gebruik, zonder initiële investeringskost. Hoeveel toestellen je aansluit op het netwerk speelt geen rol: AWS factureert op basis van geconsumeerde bandbreedte. De uitrol van een eigen 5G-netwerk moet zo sneller, betaalbaarder en meer toegankelijk worden.

De horde van de licenties

Dat klinkt interessant, maar zijn wij er ook wat mee? AWS laat alvast weten dat de dienst in eerste instantie naar de VS komt, waar het benodigde radiospectrum vrij te gebruiken is. “Private 5G komt ook naar Europa”, zegt Jean-Pierre Le Goaller, Head of AWS Technology and Solutions Architecture in de Benelux. “Maar het is nog onduidelijk wanneer.”

In België is altijd een vergunning nodig voor een 5G-netwerk.

Jimmy Smedts, woordvoerder BIPT

In Europa en ook in België is het een stuk minder vanzelfsprekend voor AWS om 5G-apparatuur te leveren. Bij ons is het spectrum benodigd voor 5G niet vrij te gebruiken zoals in de VS. Het is dan ook onduidelijk hoe AWS Private 5G naar onze markt wil brengen.

Belgische situatie

“In België is altijd een vergunning nodig voor een 5G-netwerk”, bevestigt Jimmy Smedts, woordvoerder van het BIPT, aan ITdaily. “Volgend jaar worden de gebruiksrechten van de 5G-banden in de multibandveiling toegekend op nationaal vlak. Na die veiling wordt er gekeken of er nog spectrum vrij is in de 3.400 MHz – 3.800, MHz-band. Is dat het geval, dan komt er een Koninklijk Besluit voor private netwerken.”

Ook wanneer die band niet meer beschikbaar is na de veiling, wil ons land private 5G-netwerken mogelijk maken. “In dat geval zullen we de band 3.800 MHz – 4.200 MHz openstellen voor lokale 5G-netwerken”, zegt Smedts. “Ook daarvoor moet dan een KB worden uitgewerkt en ook voor die netwerken zal steeds een vergunning nodig zijn.”

Brengt AWS Private 5G op termijn naar België, dan zal dat zelfs in het beste geval via een iets minder snelle en gestroomlijnde procedure lopen dan in de VS. Ons land is er duidelijk op gebrand om spectrum beschikbaar te stellen voor lokale projecten, maar een licentie blijft noodzakelijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home