Intel toont 288-core Sierra Forest Xeon-processor

In theorie kan Intel zelfs een monster-CPU van 432 kernen maken, maar de fabrikant laat nog niet in zijn kaarten kijken en houdt het bij een 288-core CPU.

Intel presenteerde eind augustus Sierra Forest aan het grote publiek. Onze gedetailleerde analyse kan je hier lezen. Concreet is Sierra Forest de volgende nieuwe generatie Intel Xeon-chip, samen met Granit Rapids. Waar die laatste focust op P-kernen (prestaties), bundelt Sierra Forest enkel E-kernen (energie-efficiënt).

De Sierra Forest Intel Xeon-chips moeten vooral zo veel mogelijk kernen hebben voor cloudworkloads waar dat primeert. Intel kan tot 144 E-kernen in één chiplet verwerken met een TDP rond de 200 watt. Op de Granite Rapids Xeon-chip is er ruimte voor drie chiplets. Het verbaast daarom niemand dat Intel vandaag de 288-core variant van Sierra Forest aan het grote publiek toont. Beide delen namelijk dezelfde architectuur.

In theorie kan Intel een derde chiplet met 144 E-kernen voorzien, wat zou resulteren in een monsterchip met 432 kernen. Of het zo ver zal komen, valt af te wachten. Elke extra chiplet verhoogt de nood aan meer geheugenbandbreedte, temperatuur en TDP.

Intel Emerald Rapids

Sierra Forest en Granite Rapids zijn de volgende generatie Xeon-chips die we pas eind 2024 mogen verwachten. Voor het zo ver is, verwelkomen we eerst Intel Emerald Rapids, de eerstvolgende generatie Xeon-chips die op 14 december officieel beschikbaar is.

Hiermee is eindelijk de concurrent klaar voor de vierde generatie AMD Epyc-chips die al een jaar beschikbaar zijn. AMD lanceerde recent nog de Siena 8004-variant die focust op energie-efficiëntie. Eerder op het jaar volgden al GenoaBergamo en Genoa-X.

lees ook

Intel heeft met Gaudi 2 een sterk AI-alternatief voor Nvidia H100 in huis

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home