AMD Epyc 9654 Genoa is ’s werelds snelste CPU

Volgens de PassMark-benchmark is AMD’s krachtigste serverchip meteen ook de snelste CPU ter wereld. De chip verpulvert het vorige record.

De benchmarkscores van de koning van AMD’s Genoa-reeks van server-CPU’s zijn beschikbaar op PassMark. Daar haalt vlaggenschip AMD Epyc 9654 124.119 punten: dertig procent meer dan de vorige recordhouder. Die recordhouder was de AMD Ryzen Threadripper Pro 5995WX, op maar van workstations. De chip scoorde 95.539. Daar vlak onder vinden we een Epyc-chip van de vorige generatie: de AMD Epyc 773X.

AMD is momenteel vooral in competitie met zichzelf maar blijft duidelijk innoveren. De grote sprong in prestaties is afkomstig van de Zen 4-architectuur die de Epyc 9654 aandrijft. TSMC’s 5 nm-proces zorgt voor een enorme transistordichtheid, wat AMD helpt om 96 rekenkernen op één CPU te proppen. Die zijn geklokt aan 2,4 GHz, met een mogelijke turboklokfrequentie van 3,7 GHz.

Dominantie

In de multithreaded-prestaties van high end-chips domineert AMD zonder meer. Op dit moment zit er geen enkele Xeon-processor in de top 25, al zal dat met Sapphire Rapids hopelijk veranderen. Enkel de Core i9-13900KS verschijnt in de lijst op plaats 24.

Bron: PassMark

De cijfers tonen aan hoe stevig de AMD Epyc 9654 wel is. De 96 rekenkernen zijn combineerbaar in een dubbel socket-systeem, goed voor 192 kernen en 384 threads. Intel heeft zelfs met Sapphire Rapids geen antwoord op dergelijke specificaties, om maar niet te spreken van de het relatief oudere productieproces.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home