Intel lost details Xeon Sierra Forest en Granite Rapids

Intel verklapt wat meer details over hoe zijn toekomstige Xeon-chips eruit zullen zien. Binnenkort kan je uitkijken naar klassieke Xeons met P-kernen en meer efficiënte exemplaren gebouwd met exclusief E-kernen.

Intel onthult meer specificaties over zijn toekomstige line-up van Xeon-chips. Die chips zullen zowel met P(restatie)- als met E(fficiëntie)-kernen gebouwd worden en maken gebruik van een meer modulair platform. Zeg vooral niet chiplets, want dat is een technologie die AMD pionierde, maar de “modulaire system-on-chips” zijn chiplets.

Voor de toekomstige chipgeneratie voorziet Intel een dubbel aanbod. Er komen Xeon-processors met E-kernen onder de codenaam Sierra Forest, en klassiekere Xeon-chips met P-kernen onder de noemer Granite Rapids.

P- en E-kernen

Ter opfrissing: Intel introduceerde P- en E-kernen met zijn Alder Lake Core-chips. P-kernen zijn de evolutie van de klassieke rekenkernen in Intel Core en Xeon, met een focus op prestaties via hoge kloksnelheden en multithreading. E-kernen moeten efficiënter zijn, en werden afgeleid van de Atom- en Celeron-kernen. Zij ondersteunen maar één thread per kern en hebben een iets lagere kloksnelheid, maar verbruiken minder en worden minder warm.

In zijn Core-line-up combineert Intel beide types van kernen op één chip, zodat de CPU efficiënt lichte workloads kan ondersteunen zonder de batterij van een laptop leeg te zuigen, maar toch ook de pk’s heeft wanneer het nodig is. Voor Xeon gooit Intel het over een andere boeg en komen de E- en P-kernen exclusief op verschillende chips terecht. Logisch, aangezien CPU’s in datacenters aangeschaft worden met het oog op één type workload.

lees ook

Wanneer kernen en kloksnelheid betekenisloos worden: wegwijs door Intel Alder Lake

Sierra Forest met z’n E-kernen is eigenlijk helemaal nieuw. Deze Xeon-chips moeten vooral zo veel mogelijk kernen hebben, voor cloudworkloads waar dat primeert. Intel mikt op 144 kernen per CPU met een TDP rond de 200 watt. Op Hot Chips stelt de chipdesigner dat het aantal kernen per rack er met factor 2,5 op vooruitgaat, en de prestaties per watt met 2,4 procent (vergeleken met eigen chips). Efficiëntie in stroom en plaats zijn hier de trekpleisters, niet maximale prestaties per kern. Je mag uitkijken naar deze chips in de eerste helft van 2024.

Granite Rapids

Granite Rapids wordt de rechtstreekse opvolger van Emerald Rapids. Emerald Rapids wordt de eerstvolgende generatie van Xeon Scalable-CPU en staat gepland voor lancering later dit jaar. Granite Rapids volgt een jaar later, in de tweede helft van 2024.

Hier wil Intel wel inzetten op maximale prestaties. Dat is vervelend, want AMD heeft hier eigenlijk een voorsprong. Daarom gooit Intel het over een andere boeg: Granite Rapids-chips hebben ingebouwde AI-accelerators aan boord, zodat Intel kan claimen dat de chips uitmuntend presteren voor AI-workloads. Over andere workloads blijft het om AMD-gerelateerde redenen iets stiller, al moeten we afwachten hoe het speelveld eruitziet wanneer Granite Rapids in 2024 op de markt verschijnt.

CXL 2.0

Intel laat nog weten dat zowel Sierra Forest ans Granite Rapids MCR DIMM’s zullen ondersteunen. Intel Flat Memory maakt verder een betere connectie tussen DDR5 en CXL-geheugen mogelijk, gestuurd vanuit de hardware. Software krijgt de gehele geheugenpoule te zien. De nieuwe Xeons komen met CXL 2.0-ondersteuning. Verder vermelden we nog de maximaal 136 lanes van PCIe 5.0.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home