AMD lanceert Epyc Siena 8004: focus op efficiëntie in edge-scenario’s

AMD EPYC 8004

De vierde generatie Epyc datacenterchips krijgt een extra variant onder de noemer Siena. De focus ligt voornamelijk op prestaties per watt voor edge-toepassingen.

AMD maakt al langer furore met de vierde generatie Epyc-chips waar Intel tot nu toe nog geen antwoord op heeft kunnen vinden. Er bestaan vandaag al drie varianten (Genoa, Bergamo en Genoa-X) die focussen op diverse high-end situaties in de cloud, datacenters en technische projecten. Met Epyc Siena 8004-serie voegt AMD een vierde variant toe brute prestaties inruilt voor energie-efficiëntie binnen edge-situaties.

Dankzij het chiplet-design van de Epyc-serverchips heeft AMD handig een aantal functies van de Genoa-chip weggehaald om op andere zaken te focussen. Hieronder vind je een overzicht van alle veranderingen:

De belangrijkste verandering is dat Epyc Siena 8004 gebruik maakt van een nieuwe socket, SP6, en enkel in een single socket-configuratie beschikbaar is. De TDP ligt per chip veel lager, wat het hoofddoel is van deze nieuwe chipreeks van AMD.

Van 8 tot 64 kernen

Waar Epyc Genoa 9004 beschikbaar is in Zen 4 en Zen 4c, is Epyc Siena 8004 enkel beschikbaar in Zen 4c. De reden daarvoor is dat deze architectuur (beide 5 nm) veel energie-efficiënter is en geoptimaliseerd is op densiteit. Op ‘logisch’ vlak zijn beide identiek (zelfde ISA, L1 en L2 cache), wat betekent dat de code identiek is tussen Zen 4 en Zen 4c voor software.

In totaal voorziet AMD twaalf Epyc Siena-chips waarmee fabrikanten en leveranciers mee aan de slag kunnen. In werkelijkheid gaat het om zes verschillende chips, waarvan er telkens een NEBS-vriendelijke variant beschikbaar is met een vaste TDP-waarde.

Aanvulling met focus op edge

AMD mikt met de nieuwe Epyc Siena 8004-chips op specifieke edge-situaties waar een afgeslankte serverchip de voorkeur geniet met een betere prestatie/watt-verhouding dan de high-end Epyc Genoa 9004-chips.

De chipfabrikant wijst in zijn presentatie naar situaties waaronder het verwerken van stem en beeld in telecomgebouwen, regionale cloudlocaties, externe minidatacenters of de backbone van een netwerkcloud met een rackinfrastructuur van 8.000 tot 12.000 watt per rack.

Met de Epyc Siena 8004-chips mikt AMD ook op uitdagende edge-locaties waaronder base stations bij telecomproviders, metrosites of controlesystemen op de bedrijfsvloer.

Dell, Lenovo en Supermicro hebben vandaag al systemen klaar die de nieuwe chip huisvesten in configuraties voor diverse edge-situaties. Andere namen waaronder HPE, Oracle, Gigabyte en Fujitsu tonen ook engagement om het nieuwe portfolio te omarmen. Wanneer de eerste systemen beschikbaar zullen zijn, is niet bekend.

lees ook

Servermarkt krimpt verder: zorgen nieuwe chips voor ommekeer?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home