Proximus maakt vooruitgang met zijn fiber to the home-project. Sinds vandaag zijn één miljoen gebouwen in ons land aansluitbaar op glasvezel. Dat is nog steeds weinig vergeleken met de rest van de EU.
“Dankzij Proximus is België vandaag het land in Europa waar fiber het snelst wordt uitgerold”, stoeft de provider in een persbericht. Dat klinkt spectaculairder dan het is: ons land heeft een gigantische achterstand wat de uitrol van glasvezel betreft vergeleken met de rest van de EU. Toch boekt België vooruitgang. Vandaag sloot Proximus het Atomium aan op zijn glasvezelnetwerk. Daarmee zijn er intussen één miljoen woningen en bedrijven aansluitbaar op fiber.
Proximus werkt al sinds 2016 aan de uitrol van fiber en heeft de ambitie om tegen 2028 minstens 70 procent van de Belgen aansluitbaar te maken. Daartoe werkt de provider in joint ventures samen met andere partijen. In Vlaanderen gaat het om Fiberklaar, samen met EQT Infrastructure, en in Wallonië is er de samenwerking met glasvezelspecialist Unifiber onder de naam Eurofiber.
Europese achterloper
De werken maken ons land al enkele jaren de snelste Europese stijger wat glasvezelverbindingen betreft. Toch is onze enorme achterstand nog niet weggewerkt. Uit recente cijfers van de FTTH Council Europe blijkt dat er in september 2021 ongeveer 198,4 miljoen woningen fiber beschikbaar hebben. In absolute cijfers is Frankrijk de sterkste groeier met 4,3 miljoen nieuwe aansluitingen sinds een jaar eerder, gevolgd door het VK met 3,4 miljoen, Duitsland met 2,4 miljoen en Italië met 1,5 miljoen.
Procentueel is ons land wel kampioen: tussen september 2020 en september 2021 steeg het aantal aansluitbare gebouwen in ons land met 109 procent. Dat is een stuk meer dan opvolger Griekenland met 90 procent. Toch is er nog heel wat werk aan de winkel. Onze Noorderburen hadden en half jaar geleden bijvoorbeeld al 3,5 miljoen aansluitbare gebouwen.
Remmende voorsprong
Volgens Hans Witdouck, CEO van Eurofiber Belgium dat zich vooral op zakelijke fiber richt, kampt ons land met een achterstand op het gebied van residentiële glasvezel omwille van de wet van de remmende voorsprong. “Zowat ieder huis heeft toegang tot DSL en Coax, dat snelheden tot respectievelijk 200 megabit en een gigabit ondersteunt. Dat is toch wel heel wat bandbreedte. Andere landen die nu met verve de grootste fiber to the home-spelers zijn, hadden die netwerken hier. Ze moesten wel vroeger investeren om hun residentiële klanten te bedienen.”