Belgische 5G-veiling geblokkeerd door ‘ordinaire centenkwestie’

mobiele antenne bliksem

De veiling van het 5G-spectrum in België wordt op de lange baan geschoven. De verschillende overheden raakten het niet eens over de verdeling van de inkomsten.

“Geen akkoord over 5G. Ordinaire centenkwestie vanuit regio’s blokkeert economische toekomst van ons land”, reageert telecomminister Philippe De Backer (Open VLD) op Twitter na afloop van de vergadering van het Overlegcomité.

Het Overlegcomité, het orgaan voor overleg en samenwerking tussen de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten, ging vanmorgen op zoek naar een akkoord over de verdeling van de inkomsten uit de veiling van radiofrequenties die nodig zijn voor de uitrol van 5G. De opbrengst daarvan wordt op 680 miljoen euro gechat. Dat akkoord werd niet bereikt.

De Backer heeft naar eigen zeggen voorgesteld om alvast verder te gaan met de veiling en de verdeling van de pot achteraf te bepalen, maar dat werd door de deelstaten niet geaccepteerd.

Geldruzie

Traditioneel gaat 80 procent van de inkomsten naar de federale overheid en 20 procent naar de deelstaten. Die laatste vragen nu evenwel een groter deel van de koek, zo schrijft De Tijd. Ze redeneren dat mensen meer media zullen consumeren via het snellere 5G-internet. Laat media nu net een bevoegdheid van de deelstaten zijn.


Lees dit: Groen licht voor vierde mobiele telecomprovider: wat zijn de gevolgen?


Zonder akkoord over de geldkwestie, wordt de 5G-veiling op de lange baan geschoven. Naast de bestaande mobiele frequenties, waarvan de licenties in maart 2021 aflopen (900, 1800 en 2100 MHz), worden ook nieuwe frequenties geveild voor het gebruik van 5G (700, 1400, 3600 MHz-banden). Tijdens die veiling kan ook een eventuele vierde operator zich aandienen.

De nodige aanpassingen aan de telecomwet die daarvoor nodig zijn, raken nu niet meer voor de verkiezingen door het parlement. Het zal vermoedelijk nog tot na de formatie van een nieuwe regering duren, voor de 5G-veiling weer op de agenda wordt gezet.

Competitief nadeel

Dat levert België een competitief nadeel op. Een vertraging is volgens Beltug, de grootste vereniging van Belgische ICT-beslissers, geen goed signaal om investeringen aan te trekken van technologische bedrijven of het investeringsniveau van de bestaande operatoren te vrijwaren. Ondertussen werden er al veilingen voor 5G-spectrum georganiseerd in een twaalftal Europese landen.

“In zowat élk bedrijf en organisatie zijn projecten lopende om processen te automatiseren, nieuwe digitale tools te introduceren of volledig nieuwe services te ontwikkelen. De ontwikkeling van het internet of things, big data, artificiële intelligentie, virtual reality en andere geavanceerde technologieën impliceert echter dat we 5G-netwerken nodig hebben”, reageert Danielle Jacobs, directeur van Beltug.

Gerelateerd: De toekomst van 5G: hoe ver staan we vandaag?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.