Linux Kernel 6.9 nu beschikbaar: betere prestaties voor nieuwe chips en focus op Arm64

linux

De recent uitgebrachte Linux Kernel 6.9 biedt diverse verbeteringen die vooral interessant zijn voor ontwikkelaars, zoals geavanceerde bestandssysteemfunctionaliteiten en betere ondersteuning voor moderne CPU’s.

Linux Kernel 6.9 is gelanceerd met verschillende verbeteringen die vooral achter de schermen plaatsvinden. Ondanks dat deze verbeteringen voor de eindgebruiker niet direct zichtbaar zijn, dragen ze bij aan een efficiëntere en stabielere ervaring.

Een van de opmerkelijke veranderingen volgens The Register is de introductie van een nieuw doorvoermechanisme voor FUSE-bestandssystemen, die de prestaties van bepaalde weergaven van onderliggende bestandssystemen versnelt.

Een andere belangrijke toevoeging is de integratie van dm-vdo tooling in de kernel. Dit gereedschap, oorspronkelijk ontwikkeld door Permabit en later overgenomen door Red Hat in 2017, biedt functionaliteiten zoals blokniveau-deduplicatie, compressie, eliminatie van lege blokken en dunne provisioning. Deze functies zijn nu beschikbaar voor alle bestandssystemen direct in de kernel, wat de efficiëntie potentieel verhoogt.

Verbeteringen in CPU-ondersteuning en Rust

De kernel-update omvat ook nieuwe ondersteuning voor Intel’s FRED-technologie, die snellere schakelingen tussen CPU-beveiligingsringen mogelijk maakt, en verbeterde ondersteuning voor AMD’s Secure Nested Paging. Daarnaast is er een nieuwe functionaliteit voor kernelontwikkelaars met de introductie van procesbestandsdescriptors (PIDFDs) en een pseudo-bestandssysteem genaamd pidfdfs.

Een significante technologische stap is de ondersteuning van de programmeertaal Rust, geüpgraded naar versie 1.76.0, die nu ook gebruikt kan worden op Arm64-architecturen als het gecompileerd is met Clang. Dit is een uitbreiding naast de traditionele GCC-compilatie, die ook nieuwe functionaliteiten biedt voor het beheren van verschillende soorten geheugen in embedded processoren.

Met deze updates blijft Linux Kernel 6.9 de weg effenen voor toekomstige technologische ontwikkelingen, terwijl het bestaande systemen verfijnt en verbetert. Dit is vooral van belang voor ontwikkelaars en gebruikers van de nieuwste CPU-modellen, die betere prestaties en energiebeheer kunnen verwachten. Linus Torvalds meldt in zijn blog specifiek Intel Core Ultra-processoren (Meteor Lake) en AMD Epyc 4.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home