Helft IT-professionals gebruikt Windows 11, aandeel Windows 10 neemt af

windows 11 updates

Windows 11 verstevigt zijn grip op de Belgische IT-markt en is met afstand het meest dominante besturingssysteem. Heel wat gebruikers maakten het voorbije jaar de overstap vanuit Windows 10.

Een jaar geleden peilden we bij onze lezers naar welk besturingssysteem ze gebruiken. Windows 11 kwam toen als winnaar uit de bus, maar een groot deel gebruikten toen ook nog steeds Windows 10. Microsoft doet er op steeds minder subtiele manieren alles aan om gebruikers aan te sporen over te stappen naar de nieuwste Windows-versie en dat lijkt toch zijn vruchten af te werpen. Een jaar later is het aandeel van Windows 11 onder IT-professionals fors gestegen.

Op een steekproef van 299 respondenten, geeft de helft (51 procent) aan Windows 11 te gebruiken. Een flinke stijging ten aanzien van vorig jaar, toen Windows 11 het nog met veertig procent moest stellen. Windows 11 is daarmee met afstand het meest voorkomende pc-besturingssysteem onder IT-professionals. Kunnen de nieuw aangekondigde Copilot Plus-pc’s het aandeel van Windows 11 verder vergroten?

Het einde nabij voor Windows 10?

Die extra tien procent heeft Windows 11 bijna volledig afgesnoept van Windows 10. Vorig jaar gebruikte nog dertig procent van IT-professionals Windows 10, maar nu zakt dat percentage naar 21 procent. De meerderheid van Windows-gebruikers lijkt nu dus stilaan de overstap te hebben gemaakt. Het nakende einde van de ondersteuning van Windows 10 in oktober 2025 kan daar mogelijk nu al mee te maken hebben.

Toch zal ook Windows 10 na die datum niet onmiddellijk verdwenen zijn uit het Belgische IT-landschap. Oudere Windows-versies, die niet meer ondersteund worden, draaien nog steeds op drie procent van pc’s. Het gebruiken van niet-ondersteunde software houdt menig beveiligingsrisico in, dus het is positief dat dit percentage zakt van vier naar drie procent.

Tenslotte is er een status quo bij alles wat niet Windows is. Net als vorig jaar verkiest twaalf procent van IT-professionals macOS. Alle Linux-distributies tezamen komen op dertien procent uit.

Iedere maand peilen we bij onze lezers naar een actueel technologisch onderwerp. Benieuwd naar de resultaten van vorige polls? Hier vind je het overzicht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home