Oracle lanceert VirtualBox 7.0 met Windows 11 TPM en ARM-Mac-ondersteuning

oracle

Oracle lanceert VirtualBox 7.0. De hypervisor komt met broodnodige nieuwe functies, zoals ondersteuning voor Windows 11 VM’s en compatibiliteit met ARM-Macs.

Bijna vier jaar na de vorige grote uitgave krijgt VirtualBox opnieuw een grote update. Oracle introduceert met VirtualBox 7.0 een versie van zijn gratis hypervisor die Windows 11 vlot ondersteunt, zelfs op computers waarvan de hardware in theorie niet compatibel is. Dat was nodig, aangezien de vorige versie niet met Windows 11 overweg kon.

VirtualBox 7 laat je immers virtuele machines met TPM 2.0 en EUFI Secure Boot configureren. Dat zijn twee belangrijke compatibiliteitsvereisten voor Windows 11. Die compatibiliteit heeft een vreemde bijwerking: wie een systeem heeft dat volgens Microsoft niet compatibel is met Windows 11, kan nu gratis VirtualBox downloaden en het OS toch succesvol virtualiseren.

Encryptie en Linux

Oracle introduceert verder totale versleuteling voor VM’s, inclusief logs, opgeslagen staat en meer. De functionaliteit is op dit moment wel enkel beschikbaar via de command prompt.

Voor Linux krijgt VirtualBox enkele kleinere verbeteringen zoals een herwerkt systeem om het scherm van formaat te veranderen. VirtualBox 7.0 ondersteunt voortaan ook DXVK: een vertalingslaag voor DirectX gebaseerd op Vulcan. Dat laat je toe om 3D-Windowstoepassingen te draaien in Wine.

ARM-ondersteuning

Voor fans van Cupertino voorziet Oracle ondersteuning voor ARM-gebaseerde Macs. Let wel: VirtualBox 7.0 kan met die hardware overweg als bèta. Oracle noemt de compatibiliteit een “niet ondersteund werd in uitvoering”.

ARM-gebaseerde Macs kunnen niet overweg met besturingssystemen geschreven voor x86-computers en daar verandert VirtualBox niets aan. Je zal met de nieuwe versie van de hypervisor wel virtuele machines met ARM-besturingssystemen kunnen aanmaken.

Oracle werkt voortaan volledig via het hypervisor- en vmnet-framework van Apple. Dat is niet uit vrije keuze, aangezien Apple de ondersteuning voor kernel-extensies uitfaseert. Interne netwerkfunctionaliteit is daarom nog niet beschikbaar, al laat Oracle weten dat die er wel aan zit te komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home