Mistral AI lanceert Codestral: zijn eerste generatieve AI-model voor codering

Mistral AI brengt Codestral uit, zijn eerste generatieve AI-model voor codering. 

De Franse start-up Mistral AI surft mee op de AI-golf in de ontwikkelaarswereld en brengt zijn eerste generatieve AI-model uit voor codering: Codestral. Dit model helpt ontwikkelaars bij het schrijven van en communiceren met code en ondersteunt meer dan 80 programmeertalen. Mistral lanceerde een gehoste versie van Codestral op zijn Le Chat AI-platform en zijn betaalde API. 

Coderen met Codestral

Het nieuwe codeermodel Codestral van Mistral AI is getraind op meer dan 80 programmeertalen zoals Python, Java, C++ en JavaScript. Het model kan coderingsfuncties voltooien, tests schrijven en gedeeltelijke code invullen, maar ook vragen over codebase in het Engels beantwoorden.  

lees ook

Deal Microsoft en Mistral AI leidt tot verontwaardiging Europese Unie 

Mistral omschrijft zijn model als ‘open’, al lijkt dat niet helemaal zo te zijn. De licentie verbiedt namelijk het gebruik van Codestral en zijn output voor commerciële doeleinden. Het bedrijf omschrijft een ‘uitzonderingspositie’ voor ontwikkeling, al verbiedt het ook ‘elk intern gebruik door werknemers in de context van de bedrijfsactiviteiten van het bedrijf’. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat Mistral AI gebruik maakt van auteursrechtelijk beschermde inhoud.  

Prestaties

Mistral AI legt zijn 22B-model naast andere modellen om de prestatie- en latentieruimte voor het genereren van code te vergelijken. Belangrijk om op te merken is dat het model met 22 miljard parameters een stevige pc nodig heeft om te kunnen werken. In onderstaande benchmarks verslaat het wel de concurrentie, maar aan jou om de dienst uit te proberen en die claim te bevestigen. 

Mistral AI

Ook andere modellen zoals ChatGPT kunnen ontwikkelaars assisteren met codeervragen, al bleek uit een recente studie dat ChatGPT één op twee programmeervragen foutief beantwoordt. OpenAI sloot recent wel een licentieovereenkomst met het coderingsforum Stack Overflow, waarbij het bedrijf toegang krijgt tot berichten van Stack Overflow om zo codeervragen nog nauwkeuriger te beantwoorden.  

Aan de slag

Voor wie Codestral wil proberen, zal een licentie moeten nemen onder de nieuwe Mistral AI Non-Production License, wat betekent dat je het kan gebruiken voor onderzoek en testdoeleinden. Codestral is te downloaden via HuggingFace. Verder kan je ook met Codestral praten via Le Chat, de AI-chatbot van Mistral, en is het ook direct beschikbaar op het gebruikelijke API-eindpunt.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home