Deal Microsoft en Mistral AI leidt tot verontwaardiging Europese Unie 

mistral ai

De Europese Unie neemt de deal tussen Microsoft en Mistral AI onder de loep nadat Microsoft een investering van 15 miljoen euro aankondigde.

De start-up Mistral AI lanceerde recent Le Chat, een eigen LLM als alternatief voor ChatGPT. Daarnaast kondigde de Franse start-up ook een samenwerking aan met Microsoft waarbij de LLM’s uitgerold worden binnen Azure. Nu blijkt dat Microsoft een investering van 15 miljoen euro heeft gedaan in Mistral AI, en dat wekt argwaan op bij de Europese Unie. Wetgevers eisen een onderzoek naar wat zij interpreteren als machtsconcentratie door Microsoft. De Europese Commissie zou ook al een onderzoek zijn gestart naar de samenwerking van Microsoft en OpenAI.  

Machtsconcentratie

Antitrustautoriteiten hadden hun ogen al gericht op de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI, waarbij de Europese Commissie reeds waarschuwde dat dit in strijd zou kunnen zijn met de EU-mededingingsregels. Nu doet ook de nieuwe investering van 15 miljoen euro van Microsoft in de start-up Mistral AI alarmbellen afgaan. Microsoft’s woordvoerder vertelde aan Reuters dat het in Mistral geïnvesteerd heeft zonder eigen belang.  

lees ook

EU bereikt (nog maar eens) akkoord over AI-wetgeving

Mistral zou gelobbyd hebben voor vrijstellingen omtrent sommige AI-systemen waarbij het bedrijf benadrukte dat te strenge AI-wetten de kansen van kleine startups zouden belemmeren. Deze motivatie wordt nu door enkele wetgevers in twijfel getrokken nadat de investering van Microsoft aan het licht kwam. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home