Franse Mistral lanceert ChatGPT-concurrent Le Chat

mistral ai

Start-up Mistral AI lanceert Le Chat als alternatief voor ChatGPT en kan rekenen op de steun van Microsoft om Mistral LLM’s uit te rollen binnen Azure.

Mistral AI lanceert zijn vlaggenschip Mistral Large, een large language model (LLM) waarmee het OpenAI, Anthropic, Google en andere AI-aanbieders wil uitdagen. Tegelijk lanceert de Franse AI start-up zijn ChatGPT-concurrent onder de noemer Le Chat. De AI-assistent is nu beschikbaar in bèta. Aanmelden kan op chat.mistral.ai.

De fabrikant laat weten dat de bètaversie soms nog rare uitspattingen kan hebben. Toegang tot de dienst is voorlopig gratis. Gebruikers kunnen kiezen uit drie verschillende modellen: Mistral Small, Mistral Large en een prototypemodel getiteld Mistral Next.

Op termijn wil Mistral AI een betalende versie van Le Chat uitwerken voor enterprise-klanten. In ruil kunnen organisaties verschillende moderatie-mechanismen definiëren.

Volgens Mistral AI presteren de verschillende LLM’s bijzonder goed. Mistral Large komt in hun eigen testen op plaats twee na GPT 4 binnen. Het staat hiermee wel boven Claude 2 van Anthropic en Gemini Pro 1.0 van Google. Aan jou om de dienst uit te testen en die claim te bevestigen.

Mistral AI en Microsoft

Samen met de lancering van Le Chat kondigt het Franse Mistral AI ook een samenwerking met Microsoft aan. Azure-klanten kunnen voortaan gebruik maken van Mistral-modellen. Het gaat voorlopig nog maar om een kleine samenwerking met een aanwezigheid binnen de Azure-catalogus, maar het opent de deur naar meer mogelijkheden.

Microsoft is de hoofdinvesteerder in de winstgevende tak van OpenAI, maar biedt ook plaats aan concurrerende LLM-modellen in Azure. Vandaag kan je al Llama-modellen van Meta configureren in Azure.

Mistral AI kende een razendsnelle ontwikkeling na zijn opstart in mei 2023. Enkele weken later haalde het 105 miljoen euro op, gevolgd met een extra ronde van 385 miljoen euro eind 2023. Het bedrijf werd toen gewaardeerd op 2 miljard dollar door Bloomberg.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home