Linux-desktopomgevingen overwegen hun krachten samen te voegen om een app store te bouwen

happy pinguin linux

De Linux-desktop bouwers GNOME, Debian en KDE onderzoeken het idee om zich te verenigen en een Linux desktop app store te creëren. 

De honderden verschillende Linux-desktops en tientallen manieren om iets voor elkaar te krijgen binnen Linux zorgen voor heel wat verwarring bij gebruikers. Een van de problemen waar ze tegenaan lopen, is hoe je een programma kunt vinden, installeren en kunt laten werken op je desktop. 

Om dat probleem op te lossen, voegen de GNOME Foundation, KDE Foundation en Debian Linux hun krachten bijeen door een app store te bouwen. Ze maken hiervoor gebruik van Flatpak, een universeel Linux software-implementatie- en pakketbeheerprogramma. Naast dat het makkelijker te gebruiken is, draait Flatpak op elke Linux distributie. Dat komt doordat applicaties met al hun benodigde bibliotheken en bestanden zijn opgeslagen in containers

Eerdere pogingen tot een centrale Linux app store

Het idee om een algemene app store op te zetten voor Linux is niet nieuw. Een kleine twintig jaar geleden pionierde Linspire (Lindows) al met de ‘Click’n’Run’ app store. Meer recent experimenteerde Elementary OS met een ‘pay what you can’ app store. Doordat deze specifiek gericht was op een handvol Linux distributies, was dit echter nooit een bijster aantrekkelijke oplossing voor gebruikers en ontwikkelaars. 

Het plan dat de drie Linux-desktop-bouwers nu hebben, is bedoeld om diversiteit en duurzaamheid in de Linux desktop community te promoten door betalingen, donaties en lidmaatschappen toe te voegen aan de Flathub app store. Het verschil tussen dit plan en eerdere pogingen, is dat Flatpak werkt op vrijwel alle Linux distributies. 

Het is nog maar een idee

Op dit moment is het voorstel voor een betaalde Flathub app store niet meer dan een idee. Het is echter aannemelijk dat het plan veel steun krijgt vanuit de Linux community. En als het plan voldoende steun krijgt, kan het zomaar de eerste populaire universele Linux app store worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home