Linux 6.2 omarmt Apple M1 en Intel Arc

pinguin linux

De nieuwste versie van de Linux-kernel is beschikbaar. Linux 6.2 omarmt Apple M1-toestellen en promoveert GPU’s van Intel Arc naar het stabiele kanaal.

Geestelijke vader Linus Torvalds heeft op zondagavond de release van de nieuwste versie van de Linux-kernel officieel aangekondigd. Linux 6.2 is naar de woorden van Torvalds ‘minder sexy’ dan de release 6.1, die met de toevoeging van programmeertaal Rust grote veranderingen bevatte voor het besturingssysteem. De vernieuwingen in Linux 6.2 zijn minder ingrijpend, maar toch ook noemenswaardig.

lees ook

Linux 6.1 stopt Rust in kernel met ongeveer 12.500 lijnen code

Goed nieuws voor Apple en Intel

Linux-enthousiastelingen die werken met Apple-toestellen zullen blij zijn met de mainline ondersteuning voor de M1-chips. Tot heden was het vrij onbegonnen werk om Linux te laten draaien op een toestel met M1-chip. De ondersteuning moet ervoor zorgen dat het besturingssysteem nu vlotter kan draaien op bijvoorbeeld een Apple M1 iPad Pro. Ondersteuning voor de nieuwe generatie M2-chips lijkt er nog niet meteen aan te komen.

Linux 6.2 brengt ook goed nieuws voor Intel. De chipreus ziet zijn Arc-gpu’s promoveren naar het stabiele kanaal van de kernel, waardoor Intel veel meer te bieden heeft voor Linux-gebruikers. Ook de pay-as-you-go-dienst Intel On Demand wordt nu ondersteund in de Linux-kernel. Hiermee kunnen gebruiken zelf bepalen hoeveel ze rekenkracht ze nodig hebben en voor hoeveel ze willen betalen.

lees ook

Intel verklapt voor welke Xeon-functies je achteraf nog moet bijbetalen

Linux 6.3

Linux 6.2 is nog maar vers van de pers of de volgende update zit al in de pijplijn. Torvalds kondigt aan dat de merge window officieel is geopend, een fase in de ontwikkeling waarbij hij patches uit de repositories van ontwikkelaars zal selecteren om aan de kernel toe te voegen. Op gebied van nieuwe functionaliteit staat onder meer ondersteuning voor de mobiele processoren uit de Qualcom Snapdragon 8 Gen 2-familie op de planning.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home