Apple M2 Pro en M2 Max evolueren bliksemsnelle blauwdruk verder

Apple krikt met de nieuwe M2 Pro en M2 Max-chips de snelheid van zijn toptoestellen gevoelig op en ondersteunt voortaan tot 96 GB RAM en 38 GPU-kernen.

Bij de aankondiging van de M1 Pro- en M1 Max-chips eind 2021 maakte Apple indruk met deze bliksemsnelle ARM-chips. Daarna hebben we langer moeten wachten dan verwacht, maar nu is Apple klaar om een stap verder te zetten. Niet met zevenmijlslaarzen zoals de eerste M1-varianten, maar iteratief binnen de verwachting zoals bij de Apple M2-chip al het geval was komende van M1.

Zowel M1 als M2 worden gebakken op 5 nanometer. Dit verklaart de eerder beperkte sprong voorwaarts in prestaties en mogelijkheden. Het gaat wel om een optimalisatie met kleine winst, mede dankzij het tweede generatie 5 nm-proces bij chipbakker TSMC.

lees ook

Apple kondigt nieuwe MacBook Pro-modellen met M2 Pro- en M2 Max-chips aan

Zowel de Apple M2 Pro als de M2 Max bieden ondersteuning voor Wifi 6E en HDMI v2.1. Met die laatste kan je een 8K-scherm aansluiten aan maximaal 60 Hz of een 4K-scherm aan 240 Hz. De chips krijgen ook een nieuwe Neural Engine aan boord die 40 procent sneller zou zijn dan de vorige generatie in sommige situaties.

Apple M2 Pro

Apple M2 Pro

De Apple M2 Pro heeft 40 miljard transistors aan boord, bijna 20 procent meer dan de M1 Pro. Het verdubbelt de geheugenbandbreedte naar 200 GB/s en ondersteunt tot 32 GB RAM. Afhankelijk van het toestel kan je kiezen uit twee M2 Pro-modellen: 10 CPU-kernen of 12 CPU-kernen. Elk krijgt vier efficiënte CPU-kernen mee en tot acht prestatiekernen. Apple spreekt van een winst tot 20 procent in multi-threadprestaties vergeleken met de M1 Pro.

Op vlak van grafische kracht is de chip configureerbaar tot maximaal 19 GPU-kernen, drie meer dan de vorige generatie. Alles krijgt een grotere L2-cache wat moet resulteren in een winst tot 30 procent in grafische prestaties.

Apple M2 Max

Apple M2 Max

Wie het onderste uit de kan wil halen, moet zijn geldbuidel boven halen en voor de Apple M2 Max kiezen. Met 67 miljard transistors (10 miljard meer dan de M1 Max) is de chip nog sneller. De geheugenbandbreedte blijft 400 GB/s maar ondersteunt voortaan 96 GB RAM in plaats van 64 GB.

De Apple M2 Max bezit dezelfde 12 CPU-kernen als de M2 Pro, maar verhoogt het aantal GPU-kernen gevoelig tot maximaal 38 in combinatie met meer L2-cache. Dat zijn er zes meer dan de vorige M1 Max.

Beschikbaar in MacBook Pro en Mac Mini

De nieuw chips kan je vandaag configureren in de 14 inch of 16 inch MacBook Pro of in de Mac mini. Prijzen starten vanaf 1.569 euro voor een Apple M2 Pro in de Mac Mini of vanaf 3.749 euro voor een Apple M2 Max in een 14 inch MacBook Pro.

Prijzen zijn inclusief btw. De nieuwe systemen zijn leverbaar vanaf 24 januari en kan je vanaf nu bestellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home