Intel verklapt voor welke Xeon-functies je achteraf nog moet bijbetalen

Intel stopt zijn nieuwe Xeon-chips boordevol functies en laat klanten dan na aankoop bijbetalen om een deel van die capaciteiten te ontgrendelen. De fabrikant verklapt nu om welke functionaliteit het precies gaat.

Intel deelt meer details over Intel On Demand. Dat is de merknaam van het software defined silicon-aanbod dat Intel aan toekomstige Xeon-processors koppelt. Het principe werkt als volgt: Intel bakt zijn Xeon-chips met daarin alle functionaliteit zoals de Intel Software Guard Extensions. Ondanks de hoge prijs van Xeon-processors, mag je die functies echter niet zomaar gebruiken. Ze zijn als DLC uit de game-wereld: je betaalt extra om ze te ontgrendelen.

Sapphire Rapids

Intel on Demand verschijnt samen met de introductie van de vierde generatie van Intel Xeon Scalable-processors (Sapphire Rapids), die (behoudens nieuw uitstel) voor begin volgend jaar op de planning staat. Intel verklapte dat aan The Register en lanceerde intussen een pagina voor het betaalprogramma waarin functies worden aangehaald die met de vierde generatie van Xeon Scalable verschijnen.

De dienst werkt op verschillende manieren. Je kan kiezen voor een consumptiemodel maar ook een éénmalige activatie. Daarna krijgt een gegevensprocessor toegang tot nieuwe functionaliteit. De activatie beslaat zes stappen, beginnende met een upgrade-aanvraag bij een Intel-partner.

Zes DLC-pakketten

Voorlopig biedt Intel zes ‘upgrades’ aan. Volgende capaciteiten zullen uitgeschakeld zijn op nieuwe Xeon-chips tenzij je bijbetaalt:

  • Intel Software Guard Extensions: een systeem om gevoelige data geïsoleerd te verwerken in een enclave, zodat bijvoorbeeld encryptiesleutels niet gestolen worden.
  • Intel Quick Assist Technology: deze technologie kan encryptie en compressie accelereren.
  • Intel Dynamic Load Balancer: een loadbalancer op hardwareniveau gericht op telecom-toepassingen.
  • Intel In-Memory Analytics Accelerator: deze functie versnelt compressie en decompressie voor big data-toepassingen en in-memory-databases.
  • Intel Data Streaming Accelerator: Dit systeem vermindert flessenhalzen waar data beweegt tussen CPU-kernen, geheugen, cache, opslag en meer.

Intel On Demand werkt enkel in tandem met partners. Zeven serverboeren zullen de functionaliteit al aanbieden. HP en Lenovo zorgen met respectievelijk GreenLake en TruScale voor de mogelijkheid om de opties as-a-service te consumeren.

Het blijft mogelijk om nieuwe Xeon-chips vooraf voor een hogere prijs te kopen met alle functies geactiveerd. Het Intel On Demand-concept moet klanten de optie geven om minder te betalen en vervolgens alleen de functies die ze nodig hebben te activeren.

Goed idee of niet?

Veel zal afhangen van de prijs-prestatie-watt-verhouding van de nieuwe processors. Zonder Intel On Demand-functies mag Sapphire Rapids niet onderdoen voor de pas geïntroduceerde AMD Epyc Genoa-serverchips. AMD biedt al zijn bijkomende functionaliteit zoals beveiligingscapaciteiten die concurreren met de Software Guard Extensions immers standaard voor al zijn chips. Dat niet doen, maar evenveel of meer vragen voor een gelijkwaardige processor, geeft weer munitie aan AMD.

lees ook

AMD lanceert vierde generatie van datacenterchips: Epyc 9004 Genoa

Duikt Xeon Sapphire Rapids onder de prijs van de concurrentie zonder licenties voor de geactiveerde functies, dan is Intel On Demand wel een interessante klantvriendelijke strategie. Zo laat ze klanten immers toe om niet te betalen voor wat ze niet nodig hebben.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home