Linux 6.1 stopt Rust in kernel met ongeveer 12.500 lijnen code

linux rust dall-e

De eerste grote verandering voor Linux kernel 6.1 is bekend: direct ondersteuning voor programmeertaal Rust. De initiële ondersteuning omvat ongeveer 12.500 lijnen code.

Kees Cook diende een pull request in en Linus Torvalds accepteerde die eerder deze week. Hiermee weten we met zekerheid dat Linux 6.1 direct ondersteuning voor programmeertaal Rust zal krijgen. Wie denkt dat de hele kernel wordt herschreven in Rust, moeten we teleurstellen. Daarvoor moet je kijken naar andere Rust OS-kernels in ontwikkeling zoals Redox OS.

Linux draait op C en al jaren strijden opvolgers voor de troon. C++ haalde ondertussen heel wat tractie, ondanks het grotere formaat en meer complexiteit. KDE en vele apps binnen de KDE Gear-collectie draaien vandaag op C++. Het werd ook gebruikt in tal van OS-projecten volgens The Register waaronder EPOC32 (later Symbian OS), BeOS en Haiku.

Voordeel tegenover C++

C++ blijft populair, maar dat neemt niet weg dat tal van partijen hun eigen programmeertaal meer en meer omarmen. Apple heeft Objective-C, Googles eigen Go gebruikt Alef en er is Limbo, de meest recente evolutie van Unix. Elk van bovenstaande verbetert programmeertaal C, maar geen enkele werd ooit goedgekeurd door het Linux kernelteam.

Rust lijkt nu een stap verder te staan door als eerste directe ondersteuning te genieten met ongeveer 12.500 lijnen code. De interoperabiliteit met de C-code is een van zijn grootste sterktes vandaag.

Nog werk aan de winkel

Daar tegenover staat dat Rust nog wel werk aan de winkel heeft. Je kan nog steeds niet compileren met GCC en de Clang-compiler ondersteunt Rust enkel binnen x86-64 en AArch64. Wat betreft drivers kan dat vandaag nog een limiterende factor zijn voor relevante hardware.

Anderzijds is de kans groot dat Rust nog sneller zal verbeteren wat betreft compiler-ondersteuning met de directe kernel-ondersteuning binnen Linux 6.1. Dat zou de programmeertaal nog populairder maken dan het vandaag al is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home