‘Kubernetes draait vaak maar 20% kostenefficiënt, de rest gaat verloren’

kubernetes container docker

Ondanks dat tal van organisaties vandaag Kubernetes omarmen, draaien de clusters vaak niet efficiënt en wordt er veel geld weggegooid.

Vandaag gebruiken volgens een onderzoek van Red Hat ongeveer 75 procent van alle ondernemingen Kubernetes in één of andere vorm. Daar tegenover staat dat kosten en inefficiënties binnen Kubernetes amper tot niet worden gemonitord. Om dat te counteren, werd Kubecost als opensource-oplossing in 2019 uit de grond gestampt.

Kubecost is vandaag ook commercieel beschikbaar binnen Stackwatch en heeft er uiteraard alle baat bij om inefficiënties binnen Kubernetes aan te wijzen. Dat neemt niet weg dat het traceren van kosten enorm complex is. Zo kunnen op elk moment 30 applicaties draaien op één enkele node of VM, om vijf minuten later vervangen te worden door 30 nieuwe applicaties.

Die complexiteit is het gevolg van Kubernetes dat toelaat om met vele microservices tegelijk te werken over een gedistribueerd team van ingenieurs. Er is geen gecentraliseerd punt waar beslissingen worden genomen.

Daar bovenop komt dat 89 procent van de organisaties verwacht dat Kubernetes in de toekomst een grotere rol zal spelen. Er worden vaak geheel nieuwe ecosystemen gebouwd rond Kubernetes, zowel in de cloud, on-premises of hybride. Kubecost is een tool die realtime monitort en inzichten geeft in kosten, maar er zijn ook andere oplossingen die je gelijkaardige inzichten kunnen geven. Het belangrijkste is dat je tijdig stilstaat bij de Kubernetes-installatie vandaag, wat de toekomst brengt en hoe je alles beter kan monitoren.

lees ook

Kubernetes: wat is het en waarom verovert het in snel tempo de wereld?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home