Google verwijst goo.gl link naar kerkhof

Google stopt volgend jaar finaal met de ondersteuning van ingekorte goo.gl-links. Aanmaken kan al even niet meer, maar nu zullen ook bestaande links niet meer werken.

Op 25 augustus 2025 stopt Google finaal met de ondersteuning van ingekorte goo.gl-links. Die zullen vanaf dat geen respons meer genereren. Wie erop klikt of naartoe surft, zal op een 404-fout getrakteerd worden. Google liet gebruikers sinds maart 2019 al niet meer toe om nieuwe goo.gl-links te genereren.

Waarschuwing

Vanaf volgende maand zal Google al een waarschuwing achter de links steken. Gebruikers zullen eerst een pagina tegenkomen die waarschuwt voor het nakende einde van de functionaliteit. Die pagina kan al meteen voor problemen zorgen voor ontwikkelaars waarbij de links nog een rol spelen, met 302-redirects geactiveerd.

Ontwikkelaars hebben nog een jaar om goo.gl-links te vinden en aan te passen. Vanaf volgend jaar worden dat dode links, die eventueel een negatieve impact kunnen hebben op de SEO-ranking van een website, of misschien zelfs de functionaliteit van een toepassing kunnen aantasten.

Niet meer relevant

Gebruikers konden links via de dienst korter maken, waardoor je ze eenvoudiger kon doorsturen. Een lange url werd zo ingekort tot iets als https://goo.gle/agfdzedg. Sinds 2019 biedt Google de functionaliteit al niet meer aan, omdat de lengte van een url geen rol meer speelt bij het efficiënt delen ervan.

Google snoeit geregeld in eigen oplossingen en diensten. Wanneer een oplossing niet oplevert wat Google wil, meer moeite kost dan verwacht, of verouderd is, aarzelt het bedrijf er niet voor om ze af te voeren. Dat kan soms vervelend zijn voor de bedrijven die destijds wel enthousiast de dienst hebben omarmd, en dan op zoek moeten naar een alternatief. Het kerkhof van Google-diensten ligt dan ook al aardig vol.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home