Deze keer voor echt? Manifest v3 gaat van start 

De uitrol van Google Chrome’s Manifest v3 had enkele jaren last van uitstelgedrag, maar de aftrap lijkt nu echt genomen.  

Google Chrome’s Manifest v3 kreeg de voorbije jaren heel wat tegenwind van ontwikkelaars, omdat het de mogelijkheden van adblockers zou inperken. Dit heeft er grotendeels voor gezorgd dat de geplande uitrol telkens werd uitgesteld, tot op vandaag. Google laat weten dat het vanaf 3 juni zal starten met het uitfaseren van het oude v2-systeem op Chrome Beta-, Dev- en Canary-kanalen.  

Lange adem

Het Manifest v3-systeem werd reeds in 2019 aangekondigd, maar de uitrol ervan had heel wat voeten in de aarde. De reden? Bugs speelden een belangrijke rol, maar ook de beperkte interesse van ontwikkelaars zette een rem op de uitrol. Zij vrezen dat v3 te beperkend is en de functionaliteiten van adblockers niet ten goede komt. Google geeft aan dat het in conversatie is met ontwikkelaars en hun feedback opneemt. 

lees ook

Dag des oordeels voor adblockers blijft uit: Google durft Manifest v2 niet uitschakelen

Ontwikkelaars maar ook Chrome-gebruikers zaten dus niet te wachten op Manifest v3, waardoor Google het eind 2022 in de koelkast plaatste. In het jaar dat volgt komen er nieuwe tijdlijnen voor de uitrol van Manifest v3, die nooit nageleefd werden. Ook de laatst geplande uitrol in maart 2023 is stilletjes voorbijgevlogen. Een goed jaar later lijkt er dan toch een definitieve uitrol gepland te zijn.  

Dag Manifest v2, hallo v3

De uitfastering van het oude systeem Manifest v2 gaat op 3 juni van start, en het nieuwe Manifest v3 staat voor de deur. Google zegt dat het met Manifest v3 “bestaande functionaliteit wil beschermen en tegelijkertijd de veiligheid, privacy, prestaties en betrouwbaarheid van het uitbreidingsecosysteem als geheel verbeteren”. 

lees ook

Google komt dan toch met Manifest V3

Google zegt dat 85 procent van de ‘actief onderhouden’ extensies in de Chrome Web Store al Manifest V3-versies hebben gemaakt, waaronder enkele bekende advertentieblokkers: AdBlock, Adblock Plus, uBlock en AdGuard. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home