Google komt dan toch met Manifest V3

google chrome privacy

Vanaf juni 2024 stopt Google met extensies voor Manifest V2. Na heel wat voeten in de aarde komt het bedrijf dan toch op de proppen met V3.

Het is later dan ooit aangekondigd, maar Google gaat Manifest V2 volgend jaar nu toch vervangen door V3. Dat is goed nieuws voor Google, misschien wel minder voor adblockers.

Uitrol

In december van vorig jaar werd de tijdlijn voor Manifest V3 op pauze gezet, om de feedback (lees: kritiek) te verwerken en om de vele bugs aan te pakken. In maart hadden we dan weer iets moeten vernemen, maar het is dus toch wat later geworden.

Vanaf Chrome 127 verdwijnt de ondersteuning dus voor Manifest V2. De Chromeversies Dev, Canary en Bèta zijn dan eerst aan de beurt. V2-extencies worden dan automatisch uitgeschakeld en kunnen dan ook niet meer worden geïnstalleerd via de Chrome Web Store.

Voor de algemene versie van Chrome is het iets langer wachten. Google voorziet een maand om alles te monitoren en feedback te verwerken. Een exacte timing gaat afhangen van de data die het bedrijf in die periode verzamelt.

lees ook

IP Protection van Chrome verbergt IP-adressen

Geblokkeerd

De grootste zorg van ontwikkelaars was dat Manifest V3 ervoor zou zorgen dat adblockers een stuk moeilijker te gebruiken zouden zijn. Volgens Google is er inmiddels wel groeiende steun voor V3, voor een deel dankzij een aanhoudende dialoog met de makers van adblockers.

Google benadrukt vooral de Manifest V3 voor meer veiligheid en meer privacy moet zorgen. Het bedrijf geeft ook aan dat het met ontwikkelaars blijft communiceren tijdens de uitrol.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home