IoT-start-up Wiliot haalt 200 miljoen dollar op bij investeerders voor de verdere ontwikkeling van een ecosysteem rond zijn unieke IoT-chips. Die hebben geen stroom nodig, maar werken dankzij de radiogolven in de lucht helemaal autonoom.
Wiliot haalt 200 miljoen dollar op in een Series C-investeringsronde. TechCrunch berekent dat de totale waarde van de start-up zo op minstens 400 miljoen dollar komt te liggen. De investeerders geloven in de autonome IoT-chip van het bedrijf, net als het SaaS-ecosysteem dat de start-up daarrond wil ontwikkelen.
Slimme RFID-tags
Wiliot bouwt erg kleine en eenvoudige sensors met de basiscomponenten van een computerchip aan boord. Net als een RFID-tag werkt de chip zonder batterij of externe stroomtoevoer. De benodigde energie is afkomstig van radiogolven in de lucht. In contrast met een klassieke RFID-tag hebben de chips van Wiliot wel echte rekenkracht aan boord, wat hen slimmer maakt. Zo kunnen de chips bijvoorbeeld voedsel of medicatie monitoren vanop de verpakking.
Wiliot wil zijn chips koppelen aan de Wiliot Cloud, waar AI en machine learning de gegevens van de slimme sensoren omzet in bruikbare inzichten. Vandaag maakt Wiliot zijn chips zelf en lopen er al enkele succesvolle proefprojecten, goed voor honderdduizenden chips in het wild. Aangezien je de dingen het best met RFID-tags kan vergelijken, is dat niet zo heel veel. In de praktijk blijft de uitrol beperkt tot proefprojecten.
Nieuw businessmodel
Wiliot wil de eenvoudige microchips echter onder licentie gaan produceren en zelf meer inzetten in de software-omkadering. Verschillende partijen zouden al geïnteresseerd zijn in de productie van de chips onder licentie. De nieuwe investeerders geloven in dat businessmodel, waarin de Wiliot-tags alomtegenwoordiger worden en het bedrijf zich verder focust op de cloud en software errond.