Autofabrikant Toyota zag zijn productie in Japan voor ongeveer 36 uur offline gaan na IT-problemen. Deze keer was er geen sprake van een cyberaanval, maar was er te weinig opslag beschikbaar op enkele servers.
36 uur lang konden veertien fabrieken in Japan geen Toyota-wagens meer produceren. Dat kwam door een IT-fout die illustreert dat overprovisionering niet altijd een slechte zaak is. De exacte gang van zake is onduidelijk, maar blijkbaar was server- en database-onderhoud bij de autoreus drastisch misgelopen.
Tijdens de onderhoudsklus werden datatabases geherorganiseerd, tot dat proces abrupt stopte omdat er te weinig vrije schijfruimte beschikbaar was. Toyota werkt met een high availablity-cluster, maar dat is identiek aan het primaire cluster. Na de failover crashte de back-up-servers bijgevolg ook en wel om dezelfde reden.
Hogere capaciteit
De servers behandelden de bestellingen van onderdelen voor de fabrieken. Toyota hanteert een just in time-strategie voor zijn productie, waardoor die volledig tot stilstand kwam in veertien fabrieken. Het duurde 36uur voor technici het probleem hadden verholpen. De oplossing: de data verhuizen naar een server met een hogere opslagcapaciteit.
Het is niet de eerste keer dat digitale problemen de productie bij Toyota tot stilstand doen komen. Het cyberincident was deze keer het gevolg van een eigen fout en niet van een aanval, maar dat was anders in maart vorig jaar. Toen stopte de productie bij één op de drie Toyota-fabrieken na een cyberaanval op een leverancier.