Nvidia stuurt eerste demosamples van Blackwell uit

nvidia blackwell

De eerste demosamples van de Blackwell-GPU zijn klaar voor levering, bevestigt Nvidia. De commerciële lancering komt daarmee een stap dichterbij.

Jensen Huang was de eregast tijdens de Siggraph-conferentie in Denver en had heugelijk nieuws te vertellen over de Blackwell-GPU’s. De eerste testsamples zullen deze week nog wereldwijd worden uitgestuurd, aldus Huang. Het is gebruikelijk dat OEM-fabrikanten voor een commerciële lancering van een chiparchitectuur eerst bètasamples toebedeeld krijgen. Dit geeft hen tijd om compatibiliteitstesten uit te voeren voordat de chip breder op de markt komt.

AI-bom

De mededeling van Huang brengt de lancering van Blackwell een stap dichterbij. Blackwell is de volgende GPU-architectuur die tegen het einde van het jaar wordt verwacht. De verwachtingen zijn hoog: tijdens de aankondiging in maart regende het superlatieven.

De B100 kan tot 700 watt leveren, de B200 heeft een piekverbruik tot 1200 watt. Blackwell-GPU’s zullen een stuk krachtiger én efficiënter zijn dan de huidige Hopper-chips, die ook al geen doetjes zijn.

lees ook

Nvidia dropt met Blackwell-GPU 1.200 watt-bom op de AI-wereld

Vraag groter dan het aanbod

De vraag naar de Blackwell GPU’s overstijgt nu al het aanbod dat Nvidia zal kunnen leveren. Meta liet vanochtend nog weten dat het verwacht een tienvoud aan computingkracht nodig te zullen hebben om zijn volgende AI-modellen te trainen. Mark Zuckerberg mocht mee het podium met Jensen Huang om de vriendschap tussen beide bedrijven openbaar te maken.

Nvidia koopt maar best een grotere kassa, want die zal flink rinkelen wanneer Blackwell beschikbaar komt. Een enkele Blackwell-GPU kan tot veertigduizend dollar kosten.

Blackwell mag imposant klinken, maar is nog lang niet het eindstation voor Nvidia. Na Blackwell zal Rubin de fakkel overnemen in 2026. Nu stapt Nvidia iedere twee jaar over op een nieuwe GPU-architectuur, maar Huang wil op termijn een jaarlijkse cadans mogelijk maken.

lees ook

Nvidia CEO Jensen Huang als god in Taiwan

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home