Lenovo brengt virtualisatie- en cloudtools naar Chinees chipdesign

Loongson krijgt ondersteuning van Lenovo voor zijn eigen CPU’s. Die ontwikkeling toont de vorderingen die China maakt richting een chip-ecosysteem dat minder afhankelijk is van de VS.

Lenovo maakt zijn virtualisatie- en cloudstack compatibel met CPU’s van Chinese fabrikant Longsoon. Die gebruiken een andere architectuur, en zijn niet meteen competitief met Westerse alternatieven. Toch is de zet belangrijk.

Sancties

China worstelt immers met Amerikaanse handelsrestricties, die voorkomen dat geavanceerde Westerse chips en gerelateerde technologie zomaar naar het land geëxporteerd worden. Het land wil af van die afhankelijkheid en probeert een eigen ecosysteem voor chips uit te bouwen. Dat is moeilijk, maar de Chinezen maken vorderingen.

Longsoons krachtigste chip is momenteel de LS3C5000: een CPU met zestien kernen geklokt op 2,5 GHz. De processor zou zich kunnen meten met vier jaar oude AMD-chips.

Eigen architectuur

De CPU maakt gebruik van een eigen MIPS-architectuur. MIPS en RISC-V zijn niet onderhevig aan Amerikaanse restricties, maar ze zijn evenmin compatibel met x86 (of ARM). Om relevant te zijn, moeten softwarebouwers hun stack dus compatibel maken met de CPU’s van Longsoon. Dat Lenovo als één van ’s werelds grootste serverfabrikanten nu meestapt in dat verhaal, is tekenend.

Lenovo is natuurlijk een Chinees bedrijf, en heeft op die manier wel reden om de Chinese ambities mee te ondersteunen. Bovendien lijkt een Chinese chipmarkt een onvermijdelijk deel van de toekomst. Door van het begin af aan die markt mee te omarmen, verzekert Lenovo zich van interessante groeimogelijkheden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.