Intel blijft moeite hebben met de uitvoering van zijn roadmaps. Deze keer wordt het gloednieuwe GPU-segment getroffen door flink uitstel. De eerstvolgende nieuwe chips komen pas in 2025.
Intel wil de GPU-markt binnenbreken met eigen chips, maar worstelt met momentum. De eerste datacenter-GPU’s, codenaam Ponte Vecchio, verschenen eind vorig jaar. Nu plant Intel geen opvolger voor 2025. De eerste stap richting geloofwaardige concurrentie met AMD en Nvidia wordt zo onmiddellijk gevolgd door gestruikel.
Vertraging
Intel had nochtans grootse plannen. Oorspronkelijk zou Ponte Vecchio snel opgevolgd worden door Rialto Bridge, maar Intel Data Center Max-GPU’s gebouwd op die architectuur zullen nooit het levenslicht zien. Dat is op zich geen grote ramp. Rialto Bridge moest een vrij klassieke stap voorwaarts zijn vergeleken met Ponte Vecchio, maar zou geen uitzonderlijke architecturale verbeteringen met zich meebrengen. Het is onwaarschijnlijk dat de architectuur Intel de capaciteiten had gegeven om te concurreren met de Nvidia Hopper H100.
Pijnlijker is hoe de rest van de planning verschuift. De eerstvolgende GPU’s zullen nu gebouwd worden rond Falcon Shores, maar de beschikbaarheid daarvan wordt meteen met een jaar uitgesteld. Falcon Shores vertegenwoordigt wel een architecturale aardverschuiving. De GPU’s zijn op chiplets gebaseerd en maken monsterchips mogelijk met zowel GPU- als CPU-chiplets op één grote chip. Intel noemt de dingen XPU’s (ook al zijn het gewone System-on-a-Chips of SoC’s) en ze zijn een essentiële stap richting concurrentiële hardware voor de datacenter- en HPC-workloads van morgen.
Instinct en Grace
AMD zet die stap met de Instinct MI300. De processordesigner toonde die chip begin dit jaar al. De MI300 combineert een krachtige CDNA3-GPU met 24 Zen 4-CPU-kernen die samen 128 GB aan geïntegreerd HBM3-geheugen delen. Nvidia werkt al een tijdje aan zijn eigen variant: de Grace-chip. Die bevat zowel ARM-kernen als een GPU-component en is volgens dezelfde visie gebouwd.
Intel wil graag GPU-marktaandeel verwerven in het datacenter, maar zal met de lancering van Falcon Shores aangewezen zijn op achtervolgen. Sterker nog: wanneer Falcon Shores met een jaar vertraging verschijnt, zal het niet in een configuratie met CPU en GPU zijn. AMD en Nvidia zouden hun monsterchips eind dit jaar al op de markt brengen. Intel toont met andere woorden een roadmap richting een product dat twee jaar voor de lancering al verouderd is.
Vraag van de klant?
Jeff McVeigh, CVP en Interim General Manager voor Accelerated Computing Systems en Graphics, vertelt in een blogpost een goednieuwsverhaal waarin hij aanhaalt dat Intel inspeelt op de vraag van de markt om een tragere updatecadans te volgen. Dat klopt voor een stuk: GPU’s verfrissen minder snel dan CPU’s. We vragen ons af of dat ook geldt voor een uitdager in de markt. De tragere updatecyclus betekent hier immers dat Intel op papier geen kaarten in de hand heeft om echt een impact te maken op de markt.
Wie weet verbaast Falcon Shores en blaast de chip in 2025 de concurrentie helemaal weg. Wil Intel de datacenter-GPU-markt écht binnenbreken, dan is dat eigenlijk de enige optie.