Intel faalt opnieuw met supercomputer Aurora om AMD naar de kroon te steken

Aurora hpc supercomputer

Supercomputer Aurora doorbreekt voor het eerst de exaFLOPS-barrière, maar moet het nummer 1-plaats opnieuw aan AMD laten met de El Capitan supercomputer.

Elk halfjaar wordt er een Top 500-lijst gemaakt van de snelste supercomputers ter wereld. Sinds 2022 pronkt AMD bovenaan met de Frontier supercomputer, ’s werelds eerste exascale-installatie met 1,21 exaFLOPS aan rekenkracht. Vorig jaar werd verwacht dat Intel opnieuw de kroon zou overnemen, maar supercomputer Aurora stond toen nog maar voor de helft online en haalde 585 petaFLOPS.

Een nieuw jaar, een nieuwe kans, maar opnieuw komt Intel te kort. In de nieuwe lijst doorbreekt Aurora voor het eerst de exascale-barrière, maar noteert het ‘maar’ 1,01 exaFLOPS aan rekenkracht.

Beide systemen worden door HPE gebouwd, maar hun hardware is heel verschillend. Frontier vertrouwt op AMD Epyc-CPU’s, gekoppeld aan AMD’s Instinct MI250X-accelerators. Voor Aurora gaat HPE in zee met Intel, maar het lijkt een stuk moeilijker om de Intel Xeon Max-processors en de Intel Data Center GPU Max-accelerators samen op grote schaal aan de praat te krijgen. Frontier kende trouwens ook de nodige kinderziektes.

In de presentatie benadrukt Intel wel dat Aurora voor 87 procent actief is. Er zit nog wat marge, maar voor deze publicatie van de Top 500-lijst lukte het niet om alles samen te laten werken.

Waar AMD wel ruim voorsprong neemt tegenover Intel, is het verbruik. Frontier heeft 22,7 megawatt nodig om 1,21 exaFLOPS te halen, Aurora 38,6 megawatt voor 1,01 exaFLOPS.

AMD zit nog even goed

Intel moet zich wel reppen, want AMD’s hardware wordt opnieuw gebruikt om nog een nieuw systeem te bouwen: El Capitan. Dat moet nog krachtiger zijn met nieuwe AMD Instinct MI300-acceleratoren en later dit jaar klaar zijn. Het theoretische doel is 2 exaFLOPS. De HPC-race gaat dus volop voort, al mag AMD dankzij Frontier de wisselbeker nog even bijhouden.

Dit jaar wordt trouwens een vruchtbaar jaar voor supercomputers. Jupiter, het eerste exascale-systeem binnen Europa, zou dit jaar live moeten zijn. Of die voor de publicatie van de volgende Top 500-lijst actief is, is nog niet duidelijk.

Tot slot is het niet duidelijk waar China staat in deze lijst. Het spreekt voor zich dat in de lijst enkel systemen staan die hun resultaten publiek maken. China, met het huidige handelsverbod en chipbeperkingen, houdt zijn kaarten liever voor zichzelf. Of daar al een exascale-systeem online is, weet niemand.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.