Nieuwe Europese exascale-computer krijgt AMD MI300 aan boord

AMD Epyc Instinct

Het eerste supercomputercontract voor de nieuwe MI300-chip van AMD is getekend door Hewlett Packard Enterprise en de Universiteit van Stuttgart. Zo staat er een nieuwe exascale supercomputer in Europa op de planning.

Enkele jaren geleden bouwde AMD samen met Cray een exascale computer voor de Amerikaanse overheid. Nu zal ook Europa zo’n exascale supercomputer huisvesten in Stuttgart. Dit is het eerste supercomputercontract voor de geheel nieuwe MI300-chip van AMD, wat een mooie bekroning betekent. Het contract omvat twee systemen; De ene computer zal een upgrade krijgen van het bestaande systeem naar 39 PFLOPS, de andere is een geheel nieuwe exascale supercomputer met MI300-chip van AMD. De supercomputers krijgen de namen Hunter en Herder.  

Hunter en Herder

AMD zal samen met Hewlett Packard Enterprise twee supercomputers bouwen. De ene computer, genaamd Hunter, is een upgrade op de bestaande Hawk-supercomputer die reeds hoog in de TOP 500-lijst pronkte. Deze computer wordt nu opgeschaald van 26 PFLOPS naar 39 PFLOPS.

lees ook

AMD stelt krachtige Instinct MI300 met 24 ingebouwde CPU-kernen voor

De andere computer, Herder, wordt een splinternieuw systeem dat gebruik zal maken van de recent aangekondigde MI300A-chip van AMD. Deze nieuwe chip is een baanbrekend product voor AMD, dat een CPU, GPU en geheugen met hoge bandbreedte in hetzelfde pakket combineert.

Verwachte oplevering

Hunter zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn, Herder in 2027. AMD drijft momenteel al de eerste Exascale-supercomputer ter wereld aan, en zal ook in Europa koploper worden met de Herder supercomputer. Het nieuwe systeem is goed nieuws voor Duitsland, dat zich stilaan als Europese HPC-grootmacht ontpopt. Zo komt er met Jupiter al een ander exascale-systeem naar het land. Atos gaat dat systeem bouwen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home