Huawei stelt 5G-broncode beschikbaar voor België om zich te bewijzen

Toch geen ‘hoogrisicoleverancier’?

5G antenne

Huawei wil de Nationale Veiligheidsraad in ons land overtuigen door essentiële onderdelen van de 5G-broncode beschikbaar te stellen voor onderzoek. Hiermee legt de Chinese telecomfabrikant alle troeven op tafel in de hoop experts te overtuigen.

Eind juni heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist om toekomstige 5G-infrastructuur in ons land te beschermen tegen ‘niet-wenselijk gebruik’. Het rapport spreekt over ‘hoogrisicoleveranciers’, zonder Huawei en ZTE bij naam te noemen. Door de toegang tot kritieke onderdelen van de 5G-infrastructuur te beperken, wil men deze beter beschermen.

In een ultieme charmepoging om België te overtuigen, stelt Huawei volgens De Tijd essentiële onderdelen van de 5G-broncode open voor onderzoek. De extra transparantie moet ervoor zorgen dat de Nationale Veiligheidsraad zijn advies bijschaaft om de Chinese telecomprovider een kans te geven.

Bereid om garanties te geven

De 5G-broncode die beschikbaar wordt gesteld, focust op de kern van het netwerk en de zogenaamde ‘basisstations’. Huawei is ook bereid om een akkoord te tekenen met de overheid en de operatoren dat er geen achterpoortjes komen in het netwerk, vergelijkbaar met wat het gisteren met Duitsland heeft afgesproken.

Huawei benadrukt dat het een zuiver geweten heeft en roept de overheid op om hen te blijven controleren, ook in de toekomst. Het valt echter af te wachten of de goodwill ook resultaat oplevert. Het is niet duidelijk of ons land genoeg expertise in huis heeft om dergelijke code te verifiëren. Verder is er ook de geopolitieke situatie en de vraag of niet-Europese leveranciers betrouwbaar zijn in zulke cruciale netwerkapparatuur.

lees ook

Uitsluiting Huawei van 5G-uitrol kost België tot 2,5 miljard euro

Telecomproviders Orange en Proximus maakten in oktober nog bekend dat het Huawei inwisselt voor Nokia en Ericsson voor de uitbouw van zijn 5G-netwerk. Proximus benadrukte toen wel dat het Huawei altijd als een betrouwbare partner heeft aanzien en dat er geen bewijzen zijn omtrent bepaalde veiligheidsrisico’s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.