Duitsland keurt Huawei goed voor nationale 5G-infrastructuur

Tegen de stroom in

mobiele antenne 5G

In tegenstelling tot de VS, VK, Australië en recent nog België kiest Duitsland wel voor Huawei als 5G-leverancier voor de kritieke infrastructuur. Huawei geeft Duitsland garanties over de veiligheid van zijn netwerkproducten en beantwoordt aan alle eisen.

Na tal van schermutselingen rond de verregaande handelsbeperkingen met de Verenigde Staten heeft Huawei een belangrijke overwinning binnen gehaald. Het heeft een voorlopige goedkeuring gekregen van Duitsland om 5G-netwerkproducten toe te laten binnen kritieke infrastructuur.

Duits minister van binnenlandse zaken Horst Seehofer: “We hebben een regelgeving dat ons toelaat om de betrouwbaarheid te monitoren op een fatsoenlijke manier. De focus op security speelt hierin een grote rol.”

Seehofer benadrukt dat Huawei Duitsland genoeg garanties heeft gegeven wat betreft de veiligheid van hun netwerkproducten. Het komt hierin tegemoet aan de nationale vereisten binnen een open concurrentiële markt. Indien er toch security-problemen zijn, wordt Huawei financieel aansprakelijk gesteld. De beslissing moet nog wel geratificeerd worden door het parlement.

Lichtpuntje voor Huawei

De beslissing van Duitsland is een lichtpuntje voor Huawei nadat het, vooral dankzij de VS, eerder al werd geweerd uit 5G-netwerken van onder andere het Verenigd Koninkrijk en Australië. België behoort sinds kort ook op dat lijstje nadat telecomproviders Proximus en Orange Huawei overboord gooiden en voor 5G-infrastructuur in zee gaan met Nokia en Ericsson.

Beide providers benadrukken echter dat er geen politieke wil bij gemoeid was in België. “Proximus heeft de nieuwe partners geselecteerd op basis van objectieve criteria met betrekking op technologie, financiën en milieu-impact”, zegt Guillaume Boutin, CEO van Proximus. “Parallel wilden we ook rekening houden met de Europese en Belgische richtlijnen inzake cybersecurity. Nokia en Ericsson zijn als partner in overeenstemming met die richtlijnen.” Tussen de lijnen door interpreteren we daaruit dat Huawei in het licht van de internationale aanbevelingen in ieder geval een moeilijkere keuze had geweest.

lees ook

Uitsluiting Huawei van 5G-uitrol kost België tot 2,5 miljard euro

De Verenigde Staten zal Duitsland geen schouderklopje geven met deze beslissing. Eerder dit jaar lanceerde de VS nog een waarschuwing dat de NAVO in gevaar is als er geen Huawei-ban komt in Duitsland. Nu President Trump wordt vervangen Biden, valt af te wachten hoe de attitude van de VS evolueert de komende maanden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home