De Europese Commissie kan in principe vanaf maart een wetsvoorstel op tafel leggen waarin grote techspelers worden verplicht om een faire bijdrage te betalen voor het gebruik van Europese netwerkinfrastructuur.
De bedoeling van Europa is simpel: laat de grote spelers die verantwoordelijke zijn voor het grootste verbruik van het Europese netwerk, meebetalen voor de infrastructuur. Europa startte in september een onderzoek over de verschillende mogelijkheden om een zogeheten ‘faire bijdrage’ op te leggen aan techbedrijven zoals Google, Amazon en andere Meta’s. Al zijn die uiteraard niet van plan om zich zomaar bij een extra belasting neer te leggen.
Vragenronde
In principe kan Europa vanaf maart een wetsvoorstel indienen. Het heeft er echter alle schijn van dat het niet zo een vaart zal lopen. Volgens Reuters, dat een insider van de materie sprak, plant de Europese Commissie eerst een vragenronde bij alle partijen. De enquête zal onder andere bij de cloud- en telecomproviders polsen naar hun investeringsplannen in de regio. Pas daarna zou Europa met een wetsvoorstel op de proppen komen.
De Europese lobby voor telecomoperatoren (ETNO) is voorstander van een faire vergoeding. In mei werd geschat dat de grote spelers zoals Amazon, Google, Apple, Microsoft, Meta en Netflix samen goed waren voor 57 procent van de wereldwijde internettrafiek. Met de komst van het metaverse zal dat aandeel naar alle waarschijnlijkheid nog sterk toenemen. “Wij zijn van mening dat de grootste verkeersgeneratoren een eerlijke bijdrage moeten leveren voor de aanzienlijke kosten die zij momenteel opleggen aan Europese netwerken”, aldus ETNO.
Tegenkanting vanuit Amerika én Europa
Het spreekt voor zich dat de techgiganten niet staan te springen voor een extra bijdrage, ook al wordt die door Europa als fair omschreven. Voor hen is dit niet meer dan een internetbelasting. Ze hebben hun bezorgheden geuit tegenover de Europese Commissie. En ze staan niet alleen. Ook in Europa weerklinken sceptische geluiden. Vooral omdat een extra bijdrage zou kunnen leiden tot een slechtere dienstverlening en hogere kosten.
“De ervaring van burgers met basisbedrijfsactiviteiten, het delen van gegevens, toegang tot clouddiensten en het ontwikkelen van onderzoeksprojecten zullen negatief worden beïnvloed”, waarschuwt de European Internet Exchange Association (Euro-IX) in een brief. Ze nemen Zuid-Korea als voorbeeld waar extra belastingen hebben geleid tot verminderde kwaliteit en veiligheid van de diensten voor eindgebruikers.
Aangepaste kwaliteit
De zorgen van Euro-iX lijken volgens Reuters gegrond. Technologiebedrijven die met een hogere kost te maken krijgen, kunnen die doorrekenen naar de klant. Maar ze kunnen ook hun diensten downgraden door bijvoorbeeld de bitsnelheid van streamingvideo’s te verlagen. Dat zou dan weer nefast zijn voor de kwaliteit en klantervaring. Euro-IX nam geen standpunt in voor of tegen een faire bijdrage maar het drong er bij de beleidsmakers aan voorzichtig te werk te gaan om te voorkomen dat kritieke infrastructuur zwak wordt.
De ontwerpwetgeven kan binnen twaalf weken, eind maart dus, klaar zijn. Toch merkt Reuters op dat alle EU-lidstaten en wetgevers de maatregelen zullen willen onderzoeken en overwegen voor ze effectief van kracht zullen zijn.