Google moet vrezen voor Duitse antitrust-klacht

Google

De Duitse privacywaakhond Bundeskartellambt heeft Google in het vizier omdat die laatste gebruikers geen of te weinig opties geeft in verband met verzamelde data.

Google moet van de Duitse privacywaakhond het beleid veranderen wat betreft gegevensverzameling. Dat staat letterlijk in een mededeling van het Bundeskartellambt. Sinds mei 2021 onderzoekt de waakhond de algemene voorwaarden van Google wat het betreft de verwerking van gebruikersgegevens. De conclusie is volgens de Duitsers dat Google de gebruikers meer opties moet geven over wat er met hun informatie gebeurt.

Data over meerdere diensten heen

Het Bundeskartellambt (BKA) onderzoekt met name hoe Google gebruiksgegevens over meerdere diensten verzamelt en verbindt en of het gebruikers voldoende keuze biedt over de profilering ervan voor advertentiedoeleinden. De toezichthouder nam Google, niet voor het eerst trouwens, in het vizier omdat een gebrek aan keuze voor de consument de positie van concurrenten negatief kan beïnvloeden.

“Het bedrijfsmodel van Google is sterk afhankelijk van de verwerking van gebruikersgegevens”, zegt Andreas Mundt, voorzitter van het BKA, in de verklaring. “Google heeft een strategisch voordeel ten opzichte van andere bedrijven door de verworven toegang tot relevante gegevens die zijn verzameld via een groot aantal diensten. De praktijken moeten worden afgemeten tegenover de nieuwe mededingingsregels voor grote digitale bedrijven. Het bedrijf moet gebruikers voldoende keuze geven.”

lees ook

Ierse waakhond doet onderzoek naar GDPR-schending Google Ad Exchange

Digital Markets Act

Met de nieuwe mededingingsregels doelt de Duitse waakhond op de Digital Markets Act. Die regelgeving trad in november in werking en zal, zodra Europa bepaald heeft welke techbedrijven gatekeepers zijn, ook worden uitgevoerd. Het spreekt voor zich dat Google zich tot de grote techspelers mag rekenen. Het is trouwens niet de eerste keer dat Google in Duitsland extra onder de loep wordt genomen. Vorig jaar kreeg het bedrijf GDPR-klachten omwille van privacy-onvriendelijke accounts.

“De keuze voor de gebruiker mogen niet zo zijn ontworpen dat het gemakkelijker wordt om toestemming te geven voor de verwerking van gegevens”, gaat Mundt verder. “Het algemeen en willekeurig bewaren en verwerken van gegevens over diensten heen, zonder specifieke reden als preventieve maatregel (ook voor veiligheidsdoeleinden), is niet toegestaan. Toch niet zonder de gebruikers verschillende opties te geven. Daarom is het BKA momenteel van plan om het bedrijf te verplichten hun keuzeopties te vergroten.”

lees ook

Edward Snowden: ‘Web 2.0 verplicht gebruikers akkoord te gaan met dataverzameling’

Google wil samenwerken

Een woordvoerder liet TechCrunch weten dat het wil meewerken aan een oplossing. “Mensen verwachten van ons dat we ons bedrijf op een verantwoorde wijze runnen. Dit door zowel productervaringen te behouden waarbij gebruikers op de eerste plaats komen als door onze diensten voortdurend bij te werken volgens de verwachtingen van de regelgevers. We zullen constructief blijven samenwerken met het BKA om hun zorgen aan te pakken.”

Het BKA voert intussen een bestuursrechtelijke procedure tegen Google. Deze mededeling is een tussenstap waarbij de waakhond Google de kans geeft om de gevraagde wijzigingen door te voeren. Als dat het geval is, dan kan de procedure worden stopgezet. Maar als er volgens het BKA geen of onvoldoende maatregelen zijn genomen, dan kan er een effectieve aanklacht volgen. Een definitief besluit mag volgens het BKA nog dit jaar worden verwacht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home