Belnet rolt een vernieuwd BNIX-platform uit. Door de aanpassingen moet het platform klaar zijn voor een toekomst waarin de hoeveelheid datastromen alsmaar blijft toenemen. Het nieuwe en flexibele prijsschema laat het bovendien toe dat bedrijven het aanbod perfect kunnen afstellen op de eigen behoeften.
Het internetknooppunt BNIX vernieuwt en wordt zo klaargemaakt voor de toekomst. Van BNIX maken zowel Belgische telecomoperatoren als tal van grote bedrijven die internetdiensten aanbieden, gebruik. Het hele platform wordt beheerd door Belnet.
Na 26 jaar besloot BNIX onder meer dat het tijd was voor een nieuw logo en bijbehorende slogan. Tegelijk worden heel wat zaken aan het verlanglijstje toegevoegd, vertelt Dirk Haex, Technisch en Co-algemeen directeur van Belnet: “We willen met BNIX meer toegevoegde waarde creëren, een platform bouwen dat klaar is voor de toekomst, meer zichtbaarheid krijgen, het aantal partners verhogen en een nieuw, flexibel en correct prijsschema introduceren.”
Coronacrisis doet inzien dat vernieuwing nodig is
Het vernieuwde platform is inderdaad klaar voor een toekomst met meer datastromen. Dat is ook noodzakelijk aangezien het internetverkeer sinds de pandemie enorm is toegenomen.
lees ook
Trafiek Belgisch internetknooppunt breekt records
Haex vertelt dat het platform de coronacrisis wel goed heeft doorstaan: “Niemand had in 2019 gedacht dat we het jaar erna met trafiekpieken tot 600 gigabit per seconde te maken zouden krijgen. Gelukkig was het BNIX-platform daar qua capaciteit op voorzien, zodat dit geen enkel probleem vormde voor de miljoenen Belgen die plots van thuis uit moesten werken en studeren.”
Schaalbare toekomst
Om alle dromen tot werkelijkheid te brengen, koopt Belnet meerdere 1RU-switches aan die elk over een capaciteit van 3,2 TB per seconde beschikken. In de toekomst kan Belnet de hoeveelheid switches eenvoudig verhogen, doordat de toestellen stapelbaar zijn.
Stefan Gulinck, Network Architect bij Belnet, vertelt dat de schaalbaarheid in het huidige systeem een groot probleem is: “Momenteel gebruiken we grote switches, maar we hebben besloten om naar een flexibelere opstelling over te stappen. We hopen die tegen mei 2022 te mogen installeren, maar door tekorten in de semiconductor-industrie blijft het voorlopig de vingers kruisen.”
Bijbenen met hogere snelheden
Bovendien beschikken de switches over 400 Gbit/s-aansluitingen die glasvezelverbindingen optimaal zullen ondersteunen. Internetproviders Orange en Proximus, tevens gebruikers van het BNIX-platform, zijn bijvoorbeeld in België aan het inzetten op die verbinding.
De meeste bedrijven zijn overgegaan op een snellere verbinding en die trend zal zich blijven voortzetten nu internet steeds belangrijk wordt binnen en buiten de bedrijfsmuren. Volgens Frédéric Libotte, Head of Customer Relations bij Belnet, zijn er nog maar drie bedrijven over die een 100 Mbit/s-aansluiting gebruiken op het BNIX-platform. BNIX kondigt tijdens het eigen evenement ook aan dat het niet langer mogelijk zal zijn om in te stappen op de 100 Mbit/s-poort. De nieuwe switches hebben meer 100 Gbp/s beschikbaarheid. De nieuwe prijs die daarbij hoort is ook opvallend, in het oude systeem stond de prijs op 4.125 euro per maand en dat verlaagt Belnet naar 3.600 euro per maand.
“We zijn de klanten met minder capaciteit niet vergeten”, zegt Niels Deriemaecker, Account Manager bij Belnet. Het maandelijks bedrag voor 1 Gbit/s wordt met 5 euro verlaagd naar 220 euro per maand. De diensten zijn ook uit te breiden met 1 Gbit/s, 10 Gbit/S of 100 Gbit/s. Zo kost een uitbreiding van 1 Gbit/s bijvoorbeeld maandelijks 157,50 euro meer. Bedrijven kunnen door de flexibele formules perfect inspelen op de eigen behoeften. Het totale prijsoverzicht wordt ergens in de komende weken officieel naar buiten gebracht, laat Belnet weten. Alle vernoemde prijzen zijn exclusief btw.
Aanwezigheid uitbreiden
Een tipje van de vernieuwings-sluier lichtte BNIX al in juni op. Toen werd het reseller-programma in leven geroepen, waardoor externe partners BNIX-diensten kunnen doorverkopen aan remote participanten die geen enkele aanwezigheid hebben op de BNIX-locaties. Het programma vermindert het administratieve werk enorm en maakt de diensten goedkoper.
“Er mogen maximum tien klanten geregistreerd staan op één reseller-poort. Iedere reseller moet voor de aansluiting een éénmalige 500 euro (excl. btw) installeringskosten betalen”, vertelt Niels Deriemaecker, Account Manager bij Belnet.
“We zijn flexibeler om onze geografische aanwezigheid uit te breiden naar andere datacenters, de dichtheid van poorten te verhogen of aan specifieke klantbehoeften tegemoet te komen. Zo zullen we vanaf volgend jaar private VLANS kunnen aanbieden, zodat participanten ook los van de publieke peering met elkaar kunnen connecteren”, vertelt Gulinck.
IXP Manager
Tot slot zijn er ook vernieuwingen aangebracht op IXP Manager. Internet Exchange Points (IXP’s) zijn regionale internethubs die verschillende netwerken verbinden. Daardoor kan internetverkeer snel en betrouwbaar worden uitgewisseld. “De IXP Manager wordt momenteel door 176 IXP’s gebruikt”, vertelt Gulinck.
De aanpassingen moeten bedrijven in staat stellen om poorten eenvoudiger te beheren. Daarbij zou het bedrijven een goed overzicht moeten geven van hun vijf voornaamste peering-partners. Bepaalde onderdelen zijn gebaseerd op sFlow en visualiseren de data, zodat alles in één oogopslag duidelijk is. Van het vernieuwde portaal kunnen aangesloten bedrijven gebruik maken vanaf januari 2022, momenteel is het portaal beschikbaar in bèta.