Paniekvoetbal bij Google: nieuwe AI-zoekmachine zit in de pijplijn

google ai

Google werkt achter de schermen aan nieuwe AI-functies, en zelfs aan een volledig nieuwe zoekmachine. De dreiging van ChatGPT en Bing wordt steeds serieuzer.

Sinds december luiden de alarmbellen bij Google. De lancering van ChatGPT en de daaropvolgende (en steeds verdergaande) integratie binnen Bing vormen de eerste serieuze uitdager ooit voor de zoekmachine. Volgens bronnen van New York Times zou Samsung overwegen om Google Search te vervangen door Bing als systeemzoekmachine op diens mobiele toestellen. Dat zou Google drie miljard dollar per jaar kunnen kosten.

Grote baas Sundar Pichai heeft al meermaals laten weten dat AI de hoofdfocus is van Google. Een 160-tal werknemers zou nu full-time aan het werk zijn om de zoekmachine onder handen te nemen. Onder de projectnaam ‘Magi’ werkt Google volgens NY Times aan een volledig nieuwe zoekmachine die is aangedreven door zoekmachines. Die zal, zoals we eerder al schreven, ook voorzien worden van chatfuncties, net zoals Bing.

Een vleugje AI

Het zal niet enkel bij een vernieuwde zoekmachine blijven: Google wil zijn volledige webportfolio doorspekken met generatieve AI. Voor Chrome staat een functie genaamd ‘Searchalong’ op de planning, die extra contextuele informatie bij webpagina’s verschaft. Google geeft daarbij als voorbeeld dat wanneer je een verblijfplaats zoekt op Airbnb, Chrome je automatisch bijkomende informatie over de locatie verschaft.

Daarnaast is er natuurlijk ook nog Bard, die inmiddels al beschikbaar is voor een select publiek. Bard kan al helpen bij zoekopdrachten en moet op termijn ook onder meer kunnen coderen. Google zou naar verluidt ook nog aan chatbots werken die moeten helpen bij het vinden van muzieknummers of het converseren in vreemde talen, al is het nog onduidelijk of dat allemaal ook binnen de scope van Bard zal vallen.

lees ook

Google stopt generatieve AI in Workspace, maar (nog) niet echt

In de reactie geduwd

Over de timing van al deze aankondigingen blijft Google eveneens in het vage. Tijdens Google I/O 2023 moet meer duidelijkheid komen. SiliconAngle merkt terecht op dat al deze pseudo-aankondigingen het beeld scheppen van een bedrijf in paniek. De onverwachte populariteit van ChatGPT heeft het bedrijf in de reactie geduwd, en dat is een situatie die het niet gewend is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home