Bard krijgt een nieuw likje verf. Google verhuist de AI-tool van LaMDA naar PaLM. Hierdoor kan Bard uitgebreidere antwoorden geven, rekensommen op te lossen en (binnenkort) te coderen.
Jack Krawczyck kondigt de upgrade aan via Twitter. Bard zal voortaan worden aangedreven door PaLM, het meest krachtige AI-taalmodel dat Google in huis heeft. Het model is onder meer krachtig genoeg om robots aan te sturen. De eerste versie van Bard was gekoppeld aan LaMDA, dat 137 miljard parameters telt. PaLM daarentegen bevat 540 miljard parameters.
De verhuis van LaMDA naar PaLM biedt heel wat interessante nieuwe mogelijkheden voor Bard. Zo zullen de antwoorden van Bard veel uitgebreider worden. Dit was één van de grote kritiekpunten op de eerste versie van Bard, dat maar weinig creativiteit in de antwoorden legde. Daarnaast zijn ook het logische redeneervermogen en wiskundige vermogen van Bard verbeterd, waardoor het complexere opdrachten kan beantwoorden. Binnenkort zal Bard ook kunnen coderen, voegt Krawczyck toe.
Voorzichtige aanpak
Google schakelt dus eindelijk een versnelling hoger met Bard. Het bedrijf zag Microsoft met de hulp van OpenAI wegsprinten in de AI-race. Toch verdedigt Sundar Pichai die voorzichtige aanpak in een podcast van de New York Times. De eerste publieke versie van Bard werd bewust ingeperkt omdat Google eerst wilde weten hoe mensen de tool zouden gebruiken, vertelt Pichai. Bard is ook nog maar beperkt beschikbaar in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk; over uitbreiding naar meer landen wordt nog niet gesproken.
Pichai omschrijft Bard verder als ‘het begin van een lange reis’ en vergelijkt de technologie op dit moment met een ‘opgevoerde Honda Civic die tegen sportwagens moet racen’. Een opvallend nederige houding van een bedrijf dat tot de lancering van ChatGPT werd aanschouwd als een leider in de ontwikkeling van AI. Die underdogrol past ook niet echt bij een bedrijf met de omvang van Google.
Het huidige klimaat lijkt de voorzichtige houding van Pichai wel gelijk te geven. Het enthousiasme rond de bijna eindeloze mogelijkheden van ChatGPT en consoorten heeft plaatsgemaakt voor angst en bezorgdheid. Meer dan duizend experts uit de academische wereld en techindustrie hebben een open brief ondertekend om op de pauzeknop te drukken met de ontwikkeling van nieuwe AI-technologie, uit vrees dat we de technologie niet meer onder controle zouden hebben. Italië is het eerste land waar een verbanning van ChatGPT op tafel ligt wegen schendingen van de GDPR-wetgeving.