Google Search gaat Bing achterna met chatfuncties

google search

CEO Sundar Pichai bevestigt dat Google Search AI-aangedreven chatfuncties zal krijgen. Er ligt wel nog wat werk op de plank.

De grote baas van Google bevestigde dit in een interview met Wall Street Journal. Het hoeft natuurlijk niet als een verrassing te komen: het is algemeen geweten dat de integratie van GPT-4 in Bing de alarmbellen heeft doen afgaan bij Google. Pichai bevestigt hiermee officieel de komst van chatfuncties aan Google Search, maar laat de vraag wanneer dit zou gebeuren wel open.

Google is op dit moment vooral aan het achtervolgen in de AI-race. De lancering van ChatGPT in november 2022 heeft de techreus op snelheid gepakt. Na miljarden gepompt te hebben in OpenAI kwam de technologie ook in handen van Microsoft, dat er gretig gebruik van maakte om AI-chatfuncties te integreren in Bing, met als doel de zoekdominantie van Google uit te dagen.

lees ook

Microsoft-CEO over ChatGPT in Bing: ‘Vandaag brengen we meer competitie naar het zoekveld’

Inhaalrace

Zo ver zijn we nog lang niet. Cijfers van SimilarWeb (via Wall Street Journal) leren dat Google Search in maart meer dan 75 miljard bezoekers over de vloer kreeg. ChatGPT en Bing hangen rond de een miljard, gevolg door DuckDuckGo dat sinds kort ook AI-gegeneerde zoekresultaten toont. Maar dat Google in actie moest schieten, was iedereen binnen het bedrijf wel duidelijk.

Begin februari kwam Google op de proppen met Bard, het alternatief voor ChatGPT. Na een rommelige lancering is de tool inmiddels wel voor een select publiek beschikbaar. Google wil Bard nu verhuizen van het LaMDA-model naar het krachtigere PaLM. Die verhuis moet Bard klaar stomen om geïntegreerd te kunnen worden in Google Search.

Ironisch genoeg haalde Google zelf begin maart nog aan dat Bard niet bedoeld was voor zoekfuncties. We moesten Bard als ‘een creatieve metgezel’ zien, aldus ingenieur Jack Krawczyck. Toch beseft Google dat het meeste potentieel bij de zoekmachine ligt, die nog steeds de belangrijkste inkomstenbron is.

Het tij keert

Wanneer dat allemaal gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Net nu Google een versnelling hoger schakelt, heeft de maatschappelijke opinie een bocht van 180 graden gemaakt. Wetenschappers en beleidsmakers proberen de ontwikkeling van artificiële intelligentie nu net tegen te houden. De techbedrijven lijken zich daar niets van aan te trekken en zetten hun werk met artificiële intelligentie gewoon verder.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home