Lag ‘schokkende doorbraak’ aan de basis van mislukte machtsgreep bij OpenAI?

gpt-5 openAI

Onderzoekers van OpenAI zouden de raad van bestuur hebben gewaarschuwd voor een doorbraak in AI-onderzoek die ‘de mensheid kan bedreigen’. Niet veel later kreeg CEO Sam Altman zijn ontslag.

OpenAI heeft er een woelige week opzitten. CEO Sam Altman werd vrijdagavond onverwachts ontslagen, maandag aangenomen bij Microsoft en dinsdagavond weer aangesteld bij OpenAI. De redenen voor het ontslag waren tot nu toe onduidelijk, maar Reuters werpt een nieuw licht op de zaak. Een even baanbrekende als schokkende doorbraak zou mogelijk tot de ontslagpoging van Altman hebben geleid.

De droom van OpenAI is om ‘algemene artificiële intelligentie’ te ontwikkelen, AI die qua intellectuele capaciteiten op gelijke voet staat met de mens. GPT-4 is bijzonder taalvaardig, maar over wiskundige problemen blijft het model voorlopig struikelen. Onder de naam ‘Project Q’ zou OpenAI erin geslaagd zijn om een model te ontwikkelen dat naast taalvaardigheid ook basiswiskunde beheerst. Die ontwikkeling zorgde voor euforie maar ook lichte paniek bij OpenAI. Niet iedereen binnen de computerwetenschappen vindt dat artificiële intelligentie de mens moet kunnen evenaren.

De druppel te veel

Enkele onderzoekers stuurden een brief naar de raad van bestuur om hen te waarschuwen voor de progressie van Project Q, dat volgens hen het potentieel had om ‘de mensheid te bedreigen’. De exacte inhoud van de brief is een mysterie, maar bleek wel de druppel voor de raad, die al langer van mening was dat Altman niet open genoeg naar hen communiceerde. Ook wreven ze de CEO aan de laatste tijd te veel aan het commerciële te denken, wat hen schrik gaf dat Altman het model te snel op de markt zou brengen. OpenAI wordt bestuurd door een ngo, maar is tegelijkertijd ook een commercieel bedrijf dat winst moet maken.

De bal ging aan het rollen en escaleerde uiteindelijk tot de gebeurtenissen van de voorbije dagen. Na het ontslag van Altman stapte mede-oprichter Greg Brockman mee op en ontstond er muiterij onder het personeel van OpenAI. Het bestuur moest uiteindelijk op de knieën en Altman werd terug aan boord gehaald. Er is nu een tijdelijke raad aangesteld om een nieuw bestuur samen te stellen. Over de stoelendans bij OpenAI is het laatste woord wellicht nog niet gevallen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home