OpenAI bekijkt de productie van een eigen AI-chip om ChatGPT aan te sturen

openai

ChatGPT-maker OpenAI bekijkt zijn opties om een eigen AI-chip te maken door middel van een overname of een samenwerking.

OpenAI bekijkt de mogelijkheden om een eigen AI-chip te bouwen via een overname of een nauwere samenwerking met bestaande chipmakers zoals Nvidia. Volgens Reuters analyseert het bedrijf al sinds vorig jaar verschillende opties om de schaarste in AI-chips en de hoge kosten op te lossen. Een officiële reactie is er nog niet van OpenAI rond dit nieuws.

CEO Sam Altman heeft zich meermaals publiek geklaagd dat het ontzettend moeilijk is om AI-chips vast te krijgen in een markt die hoofdzakelijk in handen is van Nvidia (80% marktaandeel).

lees ook

Werkt OpenAI aan mysterieus AI-toestel?

Eigen AI-chips maken lost twee problemen op: de hoge kostprijs per chip en een betere controle over het stroomverbruik van de huidige GPU’s. Sinds 2020 traint OpenAI zijn generatieve AI-technologieën op enorme supercomputers gebouwd door Microsoft. Daarin zitten 10.000 Nvidia-GPU’s.

4 eurocent per query

ChatGPT draaiende houden kost OpenAI veel. Elke query kost gemiddeld vier eurocent volgens analysebureau Bernstein. Als ChatGPT één tiende van de schaal van zoekgigant Google wil accommoderen, kost dat 48,1 miljard dollar aan GPU’s qua investering en 16 miljard dollar aan chips per jaar om operationeel te zijn.

Met zulke cijfers is het logisch dat OpenAI naar andere opties kijkt. Anderzijds kost het ontwikkelen van een eigen AI-chip al snel honderden miljoenen dollar per jaar en is de slaagkans niet gegarandeerd. Een overname kan alles versnellen, zoals dat met de overname van Annapurna Labs deed in 2015 met Amazon voor zijn AWS-diensten.

Ongeacht welke beslissing OpenAI neemt, zal het de vruchten pas jaren later kunnen plukken. Microsoft, de grootste geldschieter van OpenAI, werkt op dit ogenblik ook aan een eigen AI-chip voor binnen Azure. Of daar een samenwerking rond mogelijk is, is voorlopig nog niet duidelijk.

lees ook

ChatGPT kan nu zien, horen en spreken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home