Nvidia lanceert bliksemsnel netwerkplatform voor supercomputers

Nvidia introduceert Quantum-2 InfiniBand: een netwerkplatform op maat van HPC-toepassingen in de cloud en on-premises.

“Het meest geavanceerde end-to-end-netwerkplatform ooit gebouwd”: Nvidia is niet bescheiden tijdens de introductie van Quantum-2 InfiniBand op zijn digitale GTC-conferentie. Het platform bestaat uit een nieuwe Nvidia Quantum-2-switch, ConnectX-7-netwerkadapter, een BlueField 3 DPU en is gebaseerd op de InfiniBand-standaard. Nvidia claimt dat Quantum-2 400 Gbps aan data kan verwerken.

HPC overal

Met het platform, dat voortkomt uit de overname van Mellanox in 2019, richten CEO Jensen Huang en zijn team zich zowel op de cloud als op HPC-infrastructuur on-premises. Het bedrijf ziet hoe private infrastructuur aan belang wint, en denkt dat zijn InfiniBand-platform de ideale lijm is om HPC-installaties aan elkaar te plakken. Voor publieke datacenters en de cloud is het Quantum-2-platform geoptimaliseerd om meerdere gelijktijdige gebruikers aan te kunnen.

In vergelijking met het vorige Quantum InfiniBand-platform van Nvidia is deze nieuwe versie dubbel zo snel met drie keer de hoeveelheid beschikbare netwerkpoorten. De DPU’s maken de nood aan datacenter fabric switches zes keer kleiner en het energieverbruik van het geheel daalt met zeven procent.

Miljarden transistors

Het platform is gebouwd rond de Quantum-2 InfiniBand-switch, die met 57 miljard transistors op 7 nm groter is dan de Nvidia A100-GPU. De switch heeft 64 poorten aan 400 Gbps of 128 poorten aan 128 Gbps en komt naar de markt in verschillende switch-systemen met tot 2.048 poorten aan 400 Gbps of 4.096 poorten aan 200 Gbps. De switchcapaciteiten gaan er zo met factor vijf op vooruit vergeleken met Quantum-1.

Klanten hebben verder de keuze tussen enerzijds de ConnectX-7 NIC of anderzijds de Nvidia BlueField-3 DPU. ConnectX-7 heeft 8 miljard transistors op een 7 nm-design en verdubbeld de datadoorvoer vergeleken met de ConnectX-6, die momenteel de krachtigste HPC-netwerkchip in zijn soort is. De BlueFuekd-3 InfiniBand doet het met 22 miljard transistors en is eveneens op 7 nm gebakken. De chip is uitgerust met 16 64 bit ARM-kernen die werk van de CPU kunnen overnemen.

Beschikbaarheid

Quantum-2 InfiniBand Switch-hardware is per direct beschikbaar via verdelers zoals Atos, Dell Technologies, Gigabyte, HPE, IBM, Lenovo en SuperMicro. De ConnectX-7-chip verschijnt in januari beperkt op de markt, voor BlueField-3 mikt Nvidia op mei.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home