Noem Bard geen zoekmachine, zegt Google

google bard

Google ziet zijn aankomende AI-chatbot Bard als meer dan een hulpbron bij het zoeken van informatie. Wat Bard dan precies moet kunnen, blijft nog onduidelijk.

Na de mislukte lancering van Bard een maand geleden, heeft Google even de tijd genomen om te herbronnen waar het naartoe wil met de AI-chatbot. Aanvankelijk leek het erop dat Google Bard een concurrent zou worden voor ChatGPT en Bing Chat, maar nu gooit de techgigant het vanop een andere boeg. Dat heeft hoofdingenieur Jack Krawczyck letterlijk gezegd tijdens een interne meeting.

“Bard is geen zoekmachine”, citeert CNBC de ingenieur. “Bard en ChatGPT zijn taalmodellen, geen kennismodellen. Ze zijn geweldig in het genereren van menselijke tekst, maar minder goed in het garanderen dat de tekst feitelijk juist is. Waarom zou het zoeken van informatie dan hun grootste toepassing moeten zijn? Hier hebben we namelijk al een goede tool voor: Search”, aldus Krawczyck.

Krawczyck ziet Bard dan ook eerder als een ‘creatieve partner’, al blijft het onduidelijk wat dat precies inhoudt. Volgens Krawczyck zal het toch onvermijdelijk zijn dat mensen Bard als zoekmachine zullen willen gebruiken. Google test intern een functie die gebruiken moet wegleiden van informatiegebaseerde zoekopdrachten.

Overhaaste reactie

Intussen dreigt Google steeds meer achterop te geraken op Microsoft, dat Bing Chat al enkele weken (op uitnodiging) ter beschikking stelt van het grote publiek en de zoekfunctie nu ook naar Windows 11 brengt. Al verloopt het experiment ook niet zonder problemen; Microsoft heeft een limiet ingesteld op het aantal vragen dat je per sessie kan stellen om Bing niet in de war te brengen.

lees ook

Van manipulatie tot liefdesverklaringen: lange conversaties brengen Bing in de war

Medewerkers van Google blijven wel met bezorgde blik naar de opkomst van Bing Chat kijken en de interne meeting heeft die twijfels niet kunnen wegwerken. Een werknemer noemde Bard een ‘overhaaste reactie waar geen strategie achter zit’. Een onterechte opmerking volgens grote baas Sundar Pichai. “We zijn al heel lang met AI bezig. De dingen die we bouwen moeten een impact hebben, dus is het belangrijk om het goed te doen”, zei Pichai tijdens het vragenuurtje.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home